G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Haziran sürprizi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haziran sürprizi / Haberin Peşinde Urfa

ABD tüketici enflasyonu, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Mayıs ayında, Mart 2021’den bu yana görülen en düşük seviyeye geldi ve yıllık bazda %4,0’e geriledi.

ABD tüketici enflasyonu, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Mayıs ayında, Mart 2021’den bu yana görülen en düşük seviyeye geldi ve yıllık bazda %4,0’e geriledi. Fiyatlar Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 artarken, piyasa beklentisi yıllık bazda %4,1, aylık bazda ise %0,2 artması yönündeydi. Bununla birlikte, Fed tarafından yakından izlenen fiyatların önemli bir göstergesi, çekirdek enflasyon gücünü korumaya devam ediyor. Çekirdek TÜFE, tahminlere paralel olarak üst üste üçüncü ayda %0,4 arttı. Yıllık bazda ise %5,5’ten %5,3’e geriledi. Beklenti %5,2 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki beklenenden küçük artış, benzin ve elektrik de dahil olmak üzere enerji ürünleri ve hizmetlerinin maliyetlerindeki düşüşleri yansıtıyorken, kiralar %8 ile yapışkan kaldı ve gıda enflasyonu %6,7, yeni Araç enflasyonu ise %4,7 seviyesinde bulunuyor. Temel ihtiyaçların çoğu hala enflasyondan tam olarak kurtulmuş değil, fiyatlar yüksek seyrediyor. FED’in faiz kararına 1 gün kala gelen TÜFE rakamı, tabi ki beraberinde faiz konusunda nasıl bir politika izleneceği sinyallerini de vermiş oldu. Enflasyondaki yavaşlamanın FED’in sıkılaştırma sürecini bu hafta pas geçeceği piyasada %90 olasılıkla fiyatlanıyor olsa da hala 25 baz puanlık bir artış için ihtimal görenlerin oranı %10. Bu nedenle FED bu ay pas geçse bile görünümde şahin kalmaya devam edeceğe benziyor. Diğer taraftan ise Temmuz ayında bir artış yapılması olasılıkları 60%’a geriledi. Fakat ana fiyatlama hala Temmuz ayında artış olacağı yönünde. Bu duruma dair fiyatlamada değişiklik önümüzdeki günlerde görebiliriz. Aynı zamanda Temmuz ayında arttırsa bile yıl sonuna kadar bir 25 baz puanlık faiz indirim fiyatlanmaya devam ediliyor.

Avrupa tarafında ise teknik resesyon altında ekonomik görünümle ilgili veriler dikkatle izlenmeye devam ediyor. Bu durumu tersine çevirecek olan gelişmeler heyecan yaratıyor. Haziran ayında yatırımcıların moralinde ılımlı bir iyileşme Almanya'nın mevcut durgunluğunun hafif olabileceğine dair umutları artırdı, ancak ekonomistler ufukta kayda değer bir dönüş olmadığı konusunda hemen uyarıda bulundular. ZEW ekonomik araştırma enstitüsünün ekonomik duyarlılık endeksi, Mayıs ayındaki -10,7 puandan Haziran ayında -8,5 puanda negatif bölgede kaldı. Piyasa beklentisi, -13.1'e düşmesini bekliyordu.

Asya borsaları, yavaşlayan ABD enflasyonunun FED’in pas geçeceği sinyallerini kuvvetlendirmesinin ardından açılışla birlikte yükseldi. Ancak bu haftadan sonra daha fazla faiz artırımına ilişkin belirsizlik devam ediyor. Diğer taraftan ise Çin Merkez Bankası'nın 7 gün vadeli ters repo ve daimi kredi imkanı (SLF) faiz oranlarında dün yaptığı 10'ar baz puanlık indirim sonrasında, orta vadeli kredi faizini (MLF) de düşürülmesi bekleniyor .

MSCI'ninJaponyadışındakiengenişAsya-Pasifikborsaendeksi ,biröncekiseansta%1,1 artarak iki ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, bugün açılışa birlikte %0,2 arttı. Tokyo'da Nikkei endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın genişleyen ultra gevşek politika beklentilerinin yardımıyla %1 artışla 33 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Petrol fiyatları, endüstri verilerinin ABD ham petrol stoklarında beklenmedik bir artış göstermesinin ardından zaten resesyondan endişe duyan piyasalara talebin zayıf olduğunun sinyalini vermesi ve Çin'in ekonomik verilerinin hayal kırıklığı yaratmasının ardından bugün geri çekildi.Brent ham petrol vadeli işlemleri 27 sent veya %0,4 düşüşle varil başına 74,01 $'a geriledi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %0,4 düşüşle varil başına 69,13 dolardan işlem görüyor.

Yeni günde piyasalar ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararına odaklanacaklar. Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında İngiltere ve Euro Bölgesi sanayi üretimi ile ABD üretici fiyatları takip edilecek. Yurt içinde ise Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı da bugünkü takvimde yer alıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Hazine iki tahvil ihalesi ile toplam 10,8 milyar lira borçlandı. İhale öncesi ise 10 milyar TL'lik satış gerçekleştirildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’de yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte politika faizinin yeniden, politika yapıcıların lira ve rezervler üzerindeki baskıları hafifletmek ve enflasyonla mücadele etmek için kullandığı bir araç haline gelebileceği değerlendirmesini yaptı.

Bloomberg Intelligence tarafından yayımlanan raporda ortodoks politikalara dönüşün, bankaların sermayelerine olumsuz etki edeceği ancak bankaların olası şoka hazırlıklı olduğu belirtildi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, büyük miktarlı Hazine bonosu ihraçları yolu ile nakit dengesini yeniden inşa ederken, piyasada bozulma olup olmadığına yönelik işaretleri de takip ettiklerini söyledi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Komitesi üyesi Swati Dhingra, Banka'nın büyük ölçüde para politikası aktarımının gecikmeli etkisi nedeniyle “yakın gelecekte enflasyonu etkilemek konusunda çok az şey” yapabileceğini söyledi. Dhingra, cari faiz artırım serisinin ekonomide etkilerinin hissedilmesinin öncesi sıkılaştırma döngülerine göre daha uzun zaman almakta olduğunu vurguladı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, açıklanan verilerin iş gücü piyasasının “çok sıkı” olduğunu gösterdiğini ve bunun enflasyonun BoE'nin umduğundan daha yavaş düşmesine katkı yaptığını söyledi.

Çin Merkez Bankası'nın 7 gün vadeli ters repo ve daimi kredi imkanı (SLF) faiz oranlarında dün yaptığı 10'ar baz puanlık indirim sonrasında, orta vadeli kredi faizini (MLF) de düşürülmesi bekleniyor.

OPEC+, Rusya'nın üretim rakamlarının gözden geçirilmesi için birçok düşünce kuruluşu ile ajansı ile çalışmayı kabul etmesinin ardından Rusya'nın üretim kotasını belirlemekte aldığı bazı bir miktar yükseltti.

Wall Street'teki ekonomistler, Çin emlak piyasasındaki zayıflığın önümüzdeki yıllarda ekonomi üzerinde bir engel olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Güney Kore'nin işsizlik oranı, en son Ağustos 2022'de görülen bir seviye olan Mayıs ayında yüzde 2,5 gibi rekor bir düşük seviyeye ulaştı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), küresel petrol arzının mayısta önceki aya göre günlük yaklaşık 1 milyon varil azalarak 100 milyon 200 bin varil seviyesine gerilediğini duyurdu.

ABD'de enflasyon Mayıs ayında yavaşlayarak Fed'in faiz artışlarında duraksaması için kapı araladı. Yıllık enflasyon 2 yılın en düşük seviyesine indi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Haziran sürprizi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!