G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

HARRAN ÜNİVERSİTESİ, ZARAR GÖREN FISTIK AĞAÇLARI İÇİN MÜJDEYİ VERDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa başta olmak üzere birçok Güneydoğu ilinde geçtiğimiz hafta şiddetli yağan dolu sonrası ekinler zarar gördü, çiftçiler de büyük kayıp yaşadı. Çiftçilerin çağrısı sonrası harekete geçen Harran Üniversitesi, müjdeyi verdi.

Geçtiğimiz hafta Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen şiddetli dolu yağışından sonra ekinler kadar meyve ağaçları da büyük zararlar gördü ve üreticiler büyük kayıplara uğradı.

ARAŞTIRMALARA SONUÇ VERDİ

Türkiye’nin  en büyük fıstık üretim alanlarına sahip Güneydoğu Anadolu’da dolu, ağaçların yapraklarında, meyvelerinde, ince dal ve sürgünlerinde yaralanmalara neden olurken, meyve salkımı, meyve ve yaprakta dolu zararı oluştu. Daha sonra da meyveler üzerinde sakız oluşumu gerçekleşti.

Bu zararların azaltılmasına yönelik ise Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi harekete geçti. Fakültede  uzun süren araştırma ve çalışmalar, sonuçlarını vermeye başladı.

AĞAÇLAR KORUMA ALTINA ALINDI

Ziraat Fakültesi öğretim elemanlarınca dolu yağışından etkilenen ağaçlar ilaçlanarak koruma altına alındı.  Antepfıstığı meyvelerinde ilaçlamadan beş gün sonra yara yerlerinde hızlı kuruma ve sakızlanma azalması tespit edildi.

GÜLDÜR: ÜRÜN KALİTESİNİ İYİLEŞTİRMEYİ AMAÇLADIK

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür, “Dolu yağışından sonra, ağaç kabukları, fidan dal ve sürgünlerinin kabukları yırtılır, parçalanır veya ezilir. Yapraklar yaralanır  veya bitkiden kopabilir. Meyvelerin kabukları parçalar şeklinde soyulur, ezilir veya yaralanır. Meyvenin ince dal ve sürgünleri ile çiçek salkımları tamamen veya kısmen bağlantı yerlerinden kopabilir. Bu şekilde bitkide oluşan yara yerleri, mantar ve bakteriyel patojenlerin bitkide hastalık oluşturmasında bitkiye giriş yerlerini oluşturur. Ayrıca Antepfıstığı ağacı, yaralanmalar sonucunda yara yerlerinde sakız oluşturur. Sakız oluşturma bitkinin yara yerini kapatma için meydana gelen bir savunma biçimidir. Bu nedenle bitkiler yaralandığında kendilerini hastalık ve zararlılardan savunmak için ilave bir enerji harcarlar. Bu durum antepfıstığı meyvelerinin gelişimini ve iç doldurmasını yavaşlatır. Bu nedenle dolu zararından sonra bitkilere acil olarak yardım etmemiz gerekir. Öncelikle yara yerlerinden hastalık etmenlerinin girişini engellemek ve yara yerlerinin kapanması için zarar görmüş yerlerde hızlı bir kurumanın sağlanması gereklidir.

Dolu zararından sonra yaralanma yerlerinden hastalık etmenlerinin girişini engellemek, sakızlanmayı azaltmak ve yara yerlerinin hızlı kurumasını sağlamak için, bitkilerin: 100 litre suya; yüzde 70 Thiophanate-Methyl= 60 gr ve yüzde 8o Mikronize kükürt=200gr dozlarında pestisit koyularak dolu zararından hemen sonra ilaçlanması gereklidir. Bu arada belirtmemiz gerekir ki Thiophanate -methyl  Elma, Armut, Ayva, Vişne, Kiraz, Şeftali, Bağ, Şekerpancarı, Hıyar ve Kavunda ruhsatlı bir etken maddedir. Antepfıstığında ruhsatı bulunmamaktadır.

Dolu zararından sonra ilaçlanan antepfıstığı meyvelerinde ilaçlamadan beş gün sonra yara yerlerinde hızlı kuruma ve sakızlanmanın azalmasını tespit ettik. Bu şekilde üreticilerimizin ürün kalitesini iyileştirmeyi amaçladık.  Aynı zamanda ülke ekonomisi için faydalar sağlayacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ, ZARAR GÖREN FISTIK AĞAÇLARI İÇİN MÜJDEYİ VERDİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!