G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Hamileler Nasıl Yatmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadın Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Hamileler Nasıl Yatmalı? makalesine göz atın ve Kadın Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin

Uykuyu kim sevmez değil mi? Özellikle de gebelikte… İlk aylarda gebeliğin de getirdiği hormonal değişikliklere bağlı uyku hali yaygın olarak görülür. Gebeliğin başında, yatış pozisyonunuz çok önemli değildir. Ancak ilerleyen haftalar ile beraber iş değişir.

Gebelikte yatış pozisyonu, sadece konforunuz açısından değil tıbbi olarak da çok önemlidir. Anne adayların çekincesi özellikle yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Bebeğin üzerine yattıkları düşüncesi ile onu ezeceklerini düşünürler. Yüz üstü pozisyon, bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır. Ortalama 28. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Zaten 6. aydan sonra, büyüyen karnınız sebebiyle rahat edemezsiniz ve yüz üstü pozisyonda yatmayı tercih etmezsiniz.

Sırt üstü yatmanız bebek için sakıncalıdır!

Gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim ve büyüyen karnınız, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına (atar ve toplar damarlar) bası yapar. Özellikle son aylarda, bebekle beraber, 6 kilograma varan bu ağırlık, annenin kalbe geri getiren damarlarına bası yapınca, kalbe dönen kan azalır ve annede tansiyon düşmesine sebep olur. Bu annede baygınlık hissi yapar ve buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir.

Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir. Sol yan yatış pozisyonu en çok önerilen yatış şeklidir. Bu pozisyonda, hem bebeğe giden kan akımı artar hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır.

Rahim anatomik olarak hafif sağa dönük şekildedir, sol yan yatmanız durumunda rahmin oluşturduğu baskı ekstra rahatlayacaktır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına da gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir. Siz uykuya daldığınızda, farkında olmadan tam sırt üstü dönmemeniz için, sırtınızın yan tarafına bir yastık koyabilirsiniz. Bir veya her iki diziniz kıvrık şekilde yana dönerek, bacaklar arasına ve karnın altına da yastık koyabilirsiniz. Gebeliğe özel yastıklardan fayda görebilirsiniz.

Yine artan vücut ağırlığı, sırt üstü yatmanız durumunda, horlamaya ve uyku apnesine sebep olabilir.

Sonuç olarak; ilerleyen gebelik haftaları ile beraber sırt pozisyonda yatmaktan kaçınmalı, yan yatış pozisyonlarını tercih etmelisiniz!

Hamileler Nasıl Yatmalı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!