G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,92
GBP40,78
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.432,92
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Güneşten korunmak ve D vitamini almak için ipuçları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneşten korunmak ve D vitamini almak için ipuçları / Haberin Peşinde Urfa

Memorial Ataşehir Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Güldehan Atış, güneşin cilt üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi. 

Memorial Ataşehir Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Güldehan Atış, güneşin cilt üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi. Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte daha da önem kazandığı belirtti.

Doç. Dr. Güldehan Atış, günlük 10-20 dakikalık güneşe maruz kalma süresinin ve düzenli güneş koruyucu kullanımının D vitamini sentezi için yeterli olduğunu açıkladı.

Ancak aşırı güneş maruziyetinin zararlı sonuçlara neden olabileceği aktaran Doç. Dr. Güldehan Atış; ''Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak deri kanserlerine neden olabilir ve cildin yaşlanmasına yol açabilir. Özellikle yüz gibi daha yoğun güneşe maruz kalan bölgelerde çil ve lekeler oluşumunu tetikleyebilir. Ayrıca bazı alerjik ve romatizmal deri hastalıkları da güneş ışınlarıyla şiddetlenebilir'' dedi.

Atış, güneşten korunmanın en önemli adımlarından birinin güneş ışınlarının dik olduğu saatler olan 10:00-14:00 arasında güneşten kaçınmak olduğunu hatırlatarak,  “Dışarıda vakit geçirilen zamanlarda, mümkün olduğunca gölge alanlarda bulunmaya çalışılmalıdır. Bulutlu ve kapalı günlerde de ultraviyole ışınlarının %80’i dünya yüzeyine ulaştığı bilinmektedir. Giysiler, güneşe karşı önemli bir bariyer fonksiyonu göstermektedir. Şapka ve güneş gözlüğü takılması da önemlidir. Kalın, sık dokunmuş kumaşlar, polyester giysiler güneş ışınlarından daha etkin bir koruma sağlarken, ıslanmış, solmuş, ince kumaşların koruyuculuğu düşüktür.” ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Güldehan Atış, güneşe çıkmadan önce 20-30 dakika önce güneş koruyucu krem sürmenin ve 2-4 saatte bir tekrarla yenilemenin önemine değindi. Atış, şunları aktardı:

“Güneşten koruyucular, güneşten korunmada etkili ajanlardır. Güneş koruma faktörü (SPF), 2-12 olan ürünler minimal, 12-30 olan ürünler orta, 30’un üstü olan ürünler yüksek koruma sağlar. SPF değerleri UVB’ye karşı koruma düzeyini ifade etmektedir. Güneşten koruyucu seçerken, hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan ürünler tercih edilmelidir. Yaz aylarında en az 30 SPF kremler tercih edilmelidir. Güneşe çıkılmadan 20-30 dakika önce sürülmeli ve 2-4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Denize girme, aşırı terleme gibi durumlardan sonra ya güneşten koruyucular tekrar edilmeli ya da suya dayanıklı ürünler tercih edilmelidir. “

Doç. Dr. Atış, özellikle çocukluk döneminde su dolu kabarcıklara yol açabilecek düzeyde güneş yanığına maruz kalmanın, ilerleyen yıllarda deri kanseri gelişimi riskini artırdığını belirtti. Bu nedenle bebeklerin 6 aydan önce güneşle uzun süre temasının engellenmesi gerektiğini ve gerekirse koruyucu giysiler kullanılması önerisinde bulundu. 6 aydan sonra ise bebekler için uygun güneş koruyucuların kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

Güneşin olumsuz etkilerinden korunma konusunda bilinçli olmanın ve düzenli güneş koruyucu kullanımının sağlık için büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Atış, güneşten korunma adımlarının hayat boyu sürekli olarak uygulanmasının deri sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Hibya Haber Ajansı

Güneşten korunmak ve D vitamini almak için ipuçları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!