G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Guatr’da erken tanı çok önemlidir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Guatr’da erken tanı çok önemlidir! / Haberin Peşinde Urfa

Tirodi bezlerinin çok çalışması ya da az çalışması durumunda görülen erken müdahale edilmediğinde kötü tümör oluşumuna neden olabilir. Boğazın orta kısmından dışarı doğru şişkinlikle kendini belli eder.

Tirodi bezlerinin çok çalışması ya da az çalışması durumunda görülen erken müdahale edilmediğinde kötü tümör oluşumuna neden olabilir. Boğazın orta kısmından dışarı doğru şişkinlikle kendini belli eder.

Boyunun adem elması denilen kısımda kelebek çeklinde olan triodi bezinin çok fazla çalışması ya da çok az çalışmasına bağlı ortaya çıkan yanlış salgılanma guatra yol açar. Vücudun çok fazla antikor üretmesi de bu bezlerin işleyişini olumsuz etkiler. Özellikle hormonlardaki artan dengesiz salgılanma nedeniyle guatr tetiklenir. Ailesinde triodi olanlar, kansızlığı olanlar, şeker hastaları, yüksek kolesterolü olanlar ve aşırı sigara içenler risk altındadır. Trioid bezleri çok çalıştığında iştahın olmasına rağmen yaşanan kilo kayıpları ve sık sık idrara çıkma isteği ile kendini gösterir. Bezlerin az çalışması ise adet düzenini bozar, kabızlığı artırır ve soğuğa karşı direnci azaltır. 

Avrasya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sedat Işık, erken tanının hastalığın ilerlemesinde önemli nokta olduğunu işte şu sözlerle açıkladı:

“Guatrın tanısı ve tedavisi, büyümeye neden olan hastalıklara göre değişiklik gösterir. Neden olan hastalık belirlendikten sonra tedavi için doktor ve hastanın belirleyeceği bir yöntem seçilir. Bu yöntemler; ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ve radyoaktif iyot tedavisidir.

Hormon yetersizliği olan guatr hastalarına bu hormon ilaç şeklinde verilir. Hormon fazlalığı olan hastalara hormon yapımını engelleyecek ilaçlar verilir. Hormon seviyesi normale gelince ameliyat veya radyoaktif iyot ile tedavi yapılır. Hormon dengesizliğinin olmadığı ama tiroit bezinde nodüllerin olduğu durumlarda ise cerrahi müdahale uygulanır.”

Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Işık, doğru beslenmenin hastalığın gidişatı için fayda sağladığının altını çizdi. Ayrıca omega-3 yağ asitlerinin besinleri daha sağlıklı çalıştırdığını ifade etti. 

SAĞLIK haberleri

Guatr’da erken tanı çok önemlidir!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!