G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,78
GBP40,70
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.400,73
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Gordion Antik Kenti UNESCO listesi yolunda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gordion Antik Kenti UNESCO listesi yolunda / Haberin Peşinde Urfa

Başkent’in tarihi yerlerinden biri olan “Gordion Antik Kenti” UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmeye hazırlanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği Ankara, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA), Ankara Sanayi Odası (ASO) iş birliği, Ankara Ticaret Odası (ATO) iş birliği ile Polatlı ilçesinde bulunan Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girme yolundaki sürecinin anlatıldığı bir toplantı yapıldı.

ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme sürecinde izlenen yol, yapılan çalışmalar ve elde edilen çıktıların yanı sıra Gordion’un tarihine ve önemine ilişkin uzman görüşlerine yer verildi.

Toplantıda; antik kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin, tüm dünya tarafından tanınan bir cazibe merkezi haline gelmesi ve bu sayede de hem Ankara hem de Türkiye ekonomisine, turizmine, istihdam alanlarına, kültürel ve eğitici faaliyetlerine olumlu yansıyacağına dair bilimsel veriler de paylaşıldı.

“Biz belediye olarak koruma planları hazırlıyoruz”

Toplantıda yaptığı konuşmada UNESCO’nun geçici miras listesinde Ankara’dan beş yer olduğunu belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, şunları söyledi:

“Bunlardan birincisi ve en önemlisi Gordion Antik Kenti. Bir diğeri Tuz Gölü’dür. Bir diğeri Beypazarı, Mansur Yavaş’ın yaptığı o değerli çalışmalar sonucunda. Bir diğer Hacı Bayram Veli Cami ve diğeri de Augustus Tapınağı’dır. Ben bunları da çok önemsiyorum. Bir kere UNESCO’nun olmazsa olmazı koruma planıdır. Biz diğer belediyelerimiz ile iş birliği içerisinde bu alanlara ilişkin koruma planlarımızı hazırlıyoruz. Çünkü UNESCO bunu kesinlikle istiyor. Madem Ankara’nın UNESCO’nun listesinde 5 tane yeri var, biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bunun bir bileşeniyiz. Bunu bilinçli yönetmek için belediyemizde bu konuda meslek eğitimi almış 5 tane arkadaşımızı Koç Üniversitesine sertifika eğitimine gönderdik. Daha sonra da belediyemizde UNESCO Birimi’ni resmi olarak oluşturduk. Bunun bir evresel dili var.”

“İşsizlikle, kalkınmayla, huzurla ilgilidir”

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise “Kentin tamamı bir araya geldi ve kenetlendi. Sivil tarafın bu kadar örgütlü olduğu bir savunma ilk kez görecek UNESCO. Dolayısıyla kentin tüm bileşenleri kenetlendi ve Polatlı’nın arkasında. Ekonomisinin yüzde 82’sinin hizmet sektörü olduğu bir ülkede Gordion’un dünya mirasına girmesi 400 üniversitemizin öğrencisiyle ilgili bir durumdur. Bu kentin işsizliği ile ilgili bir durumdur. Kalkınma ile ilgili bir durumdur. Huzurla ilgili bir durumdur” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

Gordion Antik Kenti UNESCO listesi yolunda

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!