G-CV0ZL47F6D
USD32,35
EURO34,85
GBP40,68
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.385,60
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Genelleştirilmiş stagflasyon mu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genelleştirilmiş stagflasyon mu? / Haberin Peşinde Urfa

ABD de perakende satışların Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde toparlanması , Çalışma Bakanlığından gelen devlet işsizlik yardımları için ilk taleplerin 5.000 düştüğünü gösteren veri , ABD’de ekonominin daha yüksek faiz oranlarını tolere edebileceğini gösterdi.

ABD de perakende satışların Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde toparlanması , Çalışma Bakanlığından gelen devlet işsizlik yardımları için ilk taleplerin 5.000 düştüğünü gösteren veri , ABD’de ekonominin daha yüksek faiz oranlarını tolere edebileceğini gösterdi. FED’in enflasyonu kontrol altına almak için beklenen agresif sıkılaştırma sürecini değiştirmesinin gerekmediğini gösteren bu veriler Piyasalarda ikinci bir satış dalgasını da tetikledi. 75 baz puanlık artış zaten cepte 100 olur mu sorusu %37 ihtimalle evet. Ama Fed politika faizinde Mart 2023’den başlayan %4,4 beklentisinin Haziranda %4,53’e ulaşması sert fiyatlama yapılmasının ana nedeni olarak görülüyor. Dünya Bankası, küresel ekonomide düşük büyüme ve yüksek enflasyon dönemi olan “genelleştirilmiş stagflasyon”dan endişe duyduğunu ve bankanın ülkelerin çoğu için tahminlerini azalttığını açıklarken, IMF’de , küresel ekonomik görünümün karamsar olmaya devam ettiğini ve bazı ülkelerin 2023’te resesyona girmesinin beklendiğini, ancak yaygın bir küresel resesyon olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtiyordu. Asya piyasaları, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun uyarılarının ardından artan küresel resesyon endişeleri arasında yatırımcıların önümüzdeki hafta ABD’de faiz artırımına hazırlanmasıyla güne zayıf başladı ve zayıf bitirmek üzereler. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.3 , Avustralya hisseleri %0,94 , Japonya Nikkei %1,2 , Hong Kong Hang Seng Endeksi %1.1 düşüşte. ABD gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, dünkü %3.459’luk kapanışına kıyasla %3.459’da, İki yıllık getiri, ABD’de %3.873’lük kapanışa kıyasla %3.871’den işlem görmekte. ABD’de 30 yıl vadeli mortgage ortalama faizi 2008’den bu yana ilk kez % 6’nın üzerine çıktı ki bunu 2 ve 30 yıl tahvil getirilerinin spreadlerinin 2000 yılından beri en düşük seviyelerde bulunmasıyla değerlendirdiğimize ABD için resesyon fiyatlaması diyebiliriz. Euro, bir ayda %0,53 kayıpla gün içinde %0,01 artışla 1.000$’a yükselirken, dolar endeksi de 109,59’a çıktı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın Çin’e yönelik daha zayıf bir talep görünümü nedeniyle dördüncü çeyrekte petrol talebinde neredeyse sıfır büyüme beklentisiyle dün %4’ler seviyesinde düşen petrol, İran ham petrolünün geri dönüşüne ilişkin azalan beklentilere bir miktar destek buldu ve ABD ham petrolü %0,14 artışla 85,22$’a ve Brent ham petrolü 90.98$’a yükseldi. Faizlerin arttığı ve artmaya devam edeceği bir süreçte doğal olarak da altındaki düşüş devam ediyor.. Spot altın ons başına 1662,49 dolardan gram altın ise 977 TL’den işlem görmekte.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması üçüncü tur istişareleri hakkında ”ABD, Ukrayna tahılının Karadeniz’den güvenli geçişinin sağlanmasına yönelik İstanbul anlaşmasının hayata geçmesi için Türkiye’nin sergilediği arabuluculuk çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir” açıklamasında bulundu.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da enflasyonun artan gıda ve enerji fiyatlarının etkisiyle kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına aracılık eden kişi ve gruplara yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD’de açıklanan ekonomik verilerin karışık bir seyir ortaya koymaları ve Fed’in gelecek hafta yapacağı toplantıda agresif faiz artırımını sürdüreceği beklentilerinin güçlenmeyi sürdürmesi Wall Street’e dün de satış getirdi.

Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar, uygulanan sıkı COVID-19 tedbirlerine, karantinalara rağmen Ağustos ayında beklentilerin üzerinde büyüdü. Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre Ağustos ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 arttı. Ekonomistler, Temmuz ayında yüzde 3,8 olan sanayi üretimi artış oranının Ağustos ayında da yüzde 3,8 olmasını bekliyorlardı.

Arjantin Merkez Bankası(BCRA), enflasyonun yükselişini sürdürmesi üzerine faiz oranında 550 baz puan daha artışa gitti. BCRA’dan yapılan açıklamaya göre, bu yılın 9’uncu artışıyla Leliq faiz oranı yüzde 69,50’den yüzde 75,00’e çıkarıldı.

Çin’de yeni konut fiyatları Ağustos ayında da düşmeye devam etti ve son 6 yılın en büyük düşüşünü gösterdi. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Çin’in 70 büyük kentinden derlenen verilere göre yeni konutlarda ortalama fiyat Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 düştü

Çin’de emlak yatırımları Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 azaldı. Yılın ilk 7 ayında düşüş yüzde 6,4 olmuştu.

Alman hükümeti Rus petrol şirketi Rosneft’in bağlı ortaklığı Rosneft Almanya’ya kayyum atadı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Genelleştirilmiş stagflasyon mu?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!