G-CV0ZL47F6D
USD32,12
EURO35,07
GBP41,03
BIST10.158,63
GR. ALTIN2.471,07
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Gebelikte Folik Asit Kullanımı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gebelik için bilgi mi arıyorsunuz? Gebelikte Folik Asit Kullanımı makalesine göz atın ve Gebelik hakkında daha fazla bilgi edinin

Folik asit kullanımı hakkında gebelik düşünen anne adaylarının detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi gerekir. Folik asit, nörol tüp defekti diye adlandırdığımız (spina bifida, anensefali, meningomyolosel vb..) bebeğin sırtındaki omurgada oluşacak açıklığın oluşmasını engelleyen bir vitamin desteğidir.

Folik asit gebelik planlandığında en az 1 ay öncesinde kullanılmaya başlanılmalıdır. Bu yüzden gebelik planlayan anne adaylarımız gebelik öncesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından kontrol olmalıdır. Muayene olmadan gebe kalan anne adaylarımız ise folik asite gebeliğini öğrenir öğrenmez başlamalıdır ve 12. gebelik haftasına kadar folik asite devam etmeliler.

Günlük kullanılması gereken doz 400 mcg’dır. Fakat birçok anne adayımız bu dozun yaklaşık 10 katı olan yüksek doz 5 mg’lık folik asit takviyelerini kullanmaktadır. Bu doz yüksek dozdur ve bazı durumlar dışında kullanılması gereksizdir. Bazı çalışmalarda gereksiz yere kullanılan yüksek dozun bebeklerde zeka geriliği ve alerjik hastalıklar gibi yan etkileri görülmüştür. Ayrıca bir çalışmada fazla miktardaki folik asit kullanımının kadınlarda meme kanseri riskinin artırdığı görülmüştür. Kullanılacak her şeyin kararında gerekli dozda kullanılması en uygun olandır.

5 MG YÜKSEK DOZ FOLİK ASİTİ KİMLER KULLANMALIDIR?

  -Daha önceki gebeliklerinde nöral tüp defekti yani bebeğin sırtındaki omurgada açıklık oluşmuş anne adayları, 

  -Epilepsi yani sara hastası olup bu hastalığın ilaçlarını kullanan anne adayları, 

  -Şeker hastalığı (diyabeti) olan anne adaylarımız gebelik planlamadan en az 1 ay önce 5 mg yüksek doz folik asit kullanmaya başlamalıdır. 12. gebelik haftasına kadar devam etmelilerdir.

  12. gebelik haftasından sonra folik asit yerine multivitamin takviyesine başlanılması gerekir. Multivitamin takviyesi içinde de 400 mcg dozunda yeterli folik asit bulunmaktadır.  

Gebelikte Folik Asit Kullanımı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!