G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO34,99
GBP40,94
BIST10.704,02
GR. ALTIN2.509,20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

“Gaziantep Tarihi Çarşısı-Yerin Ruhu” kitabı yayımlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Gaziantep Tarihi Çarşısı-Yerin Ruhu” kitabı yayımlandı / Haberin Peşinde Urfa

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür A.Ş., Yüksek Mimar Çiğdem Darıcı tarafından hazırlanan 244 sayfalık “Gaziantep Tarihi Çarşısı-Yerin Ruhu” kitabını yayımladı.

Gaziantep’in savunması sırasında harap olan şehrin ticari faaliyetlerle nasıl toparlanabildiğini de gözler önüne seren eserin, koordinasyonu Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tanrıöver yaparken editörlüğü ise Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar yaptı.

Kültürel mirasın korunmasını adına hazırlanan kitap, Gaziantep’in tarihi çarşısında yaşamış esnaf ve sosyokültürel yapının yansıması olan mekanların öykülerine yer veriyor. Ayrıca, kuşaktan kuşağa anlatılan öykülerin yaşandığı mekanlara ilişkin anlatılar, belgelerle destekleniyor.

Kitap Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi Gazikültür mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, Gazikültür’ün internet sitesi ve kitap satışı yapan internet sitelerinde satışa sunuluyor.

Kitabın editörlüğünü üstlenen Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, içerikteki konu başlıkları hakkında şunları söyledi:

“Gaziantep’te ticaret, diğer Türk-İslam şehirlerinde olduğu gibi, sadece alım-satım işlemi olarak algılanmadı. Her alanda olduğu gibi ‘insanı öncelemek’ düsturu ticaretin de belkemiğini oluşturdu. Ticaretin yapılabilmesi için inşa edilen mekanlar ve bu mekanların toplamı olan ‘çarşı’ bu sanatın icra edildiği yer oldu. Çarşı, şehrin kalbi ve dolayısıyla nabzının attığı yer olarak önemini muhafaza etti. Gaziantep için de çarşı, bu özelliği ile tarihi ticaret merkezinde yaşamaya devam ediyor.”

Yakar, Gaziantep’in tarihi ticaret merkezinin, şehrin doğu-batı doğrultusunda geçen Alleben Deresi’nin güneyindeki höyük ve üzerindeki kale önünden başlayarak, Güneydoğu yönünde Halep’e doğru giden yol aksı üzerinde bulunduğunu ifade etti.

Tarihi dokusuyla ön plana çıkan Gaziantep Çarşısı’nın korunması gereken kültürel miraslar arasında öneminin yüksek olduğunu anlatan Yakar, “Bu kültürel mirasın korunabilmesi yerin ‘ruhu’nun yaşatılabilmesi ile mümkün olacaktır. Şehirlerin önem kazandığı 21. yüzyılda, gelişen teknolojinin imkanlarından yararlanırken, Gaziantep’in özgün tarihi dokusunu muhafaza edebilmek, ruhun korunmasına olanak sağlayacak. Ayrıca, çarşı kültürünü de ihmal etmemek gerekiyor.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

“Gaziantep Tarihi Çarşısı-Yerin Ruhu” kitabı yayımlandı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!