G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) / Haberin Peşinde Urfa

Reflü için bilgi mi arıyorsunuz? Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) makalesine göz atın ve Reflü hakkında daha fazla bilgi edinin 

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) sindirim sisteminin en sık görülen hastalığıdır. Gastroözofageal reflü mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Aslında gastroözofageal reflü yemek sonrası gün içerisinde 10-50 kez kadar olabilen normal bir olaydır. Bu durum kısa sürdüğünden farkına varılmaz ya da çok hafif bulgular oluşturabilir . Gastroözofageal reflünün sıklığının ve sayısının artıp ,bulguların kişiyi rahatsız etmeye başlaması ya da bulgular olmaksızın yemek borusu iç duvarında hasar gelişmesi durumunda Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ortaya çıkar.

Aslında her insanda normal bir süreç olan reflü durumu, yemek borusunda hasar oluşturduğunda (özofajit) hastalık halini alır. Reflü hastalığını ortaya çıkaran en önemli etken asittir. Asit yemek borusunda daha yüksek oranda , daha uzun kalarak ve daha yüksek seviyelere ulaşarak gastroözofageal reflü hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.

Genellikle hastalar bulgularla kendileri mücadele etmeye çalıştıkları için hekime başvuranların tüm hastaların ancak % 10-15 ini oluşturduğu düşünülmektedir. Yemek borusunun asite duyarlılığı her insanda farklı olduğundan bulguların şiddeti de farklı olmaktadır . GÖRH nın belirtilerinin en sık görüleni göğüs kemiği arkasında yanma hissi ve ağıza doğru acı su gelmesi olarak tariflenir. GÖRH kadın ve erkekde eşit sıklıkta görülür ancak bu hastalığın istenmeyen bir sonucu olan Barrett metaplazisi erkeklerde daha sık görülür. Barrett metaplazisi ,uzamış GÖRH sonucu ortaya çıkar . Reflüye bağlı yemek borusu alt ucunda hücresel değişiklik olmasıdır. Bu durumun yemek borusu alt ucu kanserlerinden bir türüne dönüşebilme riski vardır .

GÖR hastalığı sadece sindirim sistemini etkilemez aynı zamanda solunum sisteminide etkiler.Kronikleşmiş öksürük ,astım, boğaz ve yutak iltihabı, ses kısıklığı,ses kalınlaşması gibi sıkıntıların altında Reflü hastalığı olabilir.

Endoskopi reflü hastalığın tanı ve tedavisinde zorunludur ve genellikle ilk tercih edilen yöntemdir.Hasarın derecesi ve yol açtığı problemler değerlendirilir. Aynı zamanda mide ve oniki parmak barsağı üst kısmı değerlendirilir, gerektiğinde biyopsiler alınır.

Gastroözefageal reflü hastalığının tanısında altın standart yöntemi yemek borusu asit testi yani PH METRE dir. Endoskopisi normal görünümde olan hastalarda gizli reflü tesbiti için 24 saatlik ölçüm ve kayıt yapılan bir tanı yöntemidir. Özofajiti bariz olanlara Ph metre yapılması zorunlu değildir.

GÖR Hastalığı non-eroziv reflü hastalığı,eroziv reflü hastalığı ve barrett özofagus olarak sınıflandırılır. Barrett özofagus GÖR hastalarının %10-15 inde ortaya çıkar.Barrett’lilerin %5 inde displazi dediğimiz hücre düzeyinde değişiklikler gelişir.Bu değişikliler ile yemek borusu alt ucu kanseri arasında yakın ilişki vardır.

Reflü hastalığı kişinin yemek yeme, zamanlama, yatma biçimleri ile önemli ölçüde etkilenebilir. Kilonun normal sınırlarda tutulması,sigaradan uzak durulması, dar kıyafetler giyilmemesi,bir öğünde aşırı yemekten kaçınılması,yemekten sonra hemen yatılmaması,yatağın başının yukarıda olması,şikayetleri ortaya çıkaran gıdalardan (kahve, çikolata, yağlı ve kızartma gıdalar gibi ) uzak durmak bunlardan sadece birkaçıdır.

AMELİYAT ÖNERİLEN REFLÜ HASTALARI :

1-İleri derecede reflüsü olanlar

2-Reflü ilaçlarını devamlı kullanmak zorunda olanlar

3-İlaç kullanırken rahat fakat ilaç bırakınca semptomları yeniden ortaya çıkanlar

4-İlaç kullanmasına rağmen yemek borusunda iyileşmeyen yarası olanlar

5-Yemek borusunda Barrett tipi lezyonları olanlar veya kanamalı reflü hastalığı olanlar

6-Reflüye bağlı ciddi solunum yolu problemi olan ve ilaç tedavisine rağmen öksürük, ses kısıklığı düzelmeyen hastalar

7-Genç ve orta yaşta olanlar

8- Yutma güçlüğü yapan , hiatal hernisi (mide fıtığı , yani yemek borusu –mide bileşkesininin veya midenin üs bölümünün diyafragmanın üzerine doğru kayan) olan hastalar

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!