G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Fed yetkilileri, 50 Bp.’lık ek faiz artırımına sıcak bakıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fed yetkilileri, 50 Bp.’lık ek faiz artırımına sıcak bakıyor / Haberin Peşinde Urfa

Son haftalarda piyasaların dikkat kesildiği; Fed’in, Haziran ayı(13-14 Haziran) Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC) toplantıları bu akşam sona erdi.

Son haftalarda piyasaların dikkat kesildiği; Fed'in, Haziran ayı(13-14 Haziran) Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC) toplantıları bu akşam sona erdi. Toplantılar sonrasında açıklanan karar metninde; piyasa beklentisine paralel olarak Federal Fonlama Hedef Oranları oy birliği ile %5,00-%5,25 düzeyinde sabit bırakıldı. Karar metninde; Enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği ve Komite(FOMC)’nin enflasyon risklerine karşı “yüksek şekilde hassas” olduğu belirtilirken, hedef faiz aralığını bu toplantıda sabit tutmanın ek bilgileri ve para politikasının etkilerini değerlendirme imkanı vereceğine vurgu yapıldı. Karar metniyle birlikte, dikkatler ayrıca: açıklanacak olan yeni ekonomik projeksiyonlara ve üyelerin faiz beklentilerini yansıtan ‘dot-plot’a çevrildi.

 

2023 faiz medyanı için öngörünün %5,1’den %5,6’ya yükseltilmesi ile sene sonuna kadar iki faiz artırımı daha yapılmasının beklendiği ortaya çıktı. Yine, faiz indirimi beklenen 2024 ve 2025 yıllarının faiz medyanları da 50’şer baz puan artırıldı(2024 için %4,1’den %4,6’ya, 2025 için %3,1’den %3,6’ya). 2023 reel büyüme öngörüsü %0,4’den %1,0’e yükseltilirken, 2024 yılı reel büyüme tahmini ise %1,2’den %1,1’e revize edildi. Enflasyon öngörülerine bakacak olursak; 2023 manşet PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları) enflasyonu beklentisi %3,3’den %3,2’ye indirilirken, çekirdek PCE öngörüsü ise %3,6’den %3,9’a yükseltildi. Buna karşın, 2024 yılı manşet PCE öngörüsü %2,5’te ve çekirdek PCE tahmini %2,6’da sabit bırakıldı. Mayıs ayında %3,4’den %3,7’ye yükselen İşsizlik Oranı’nın, 2023 yılsonu tahmininde %4,5’ten %4,1’e revize yapılması da dikkat çekiciydi.

Karar metninden yarım saat sonra basının karşısına çıkan Fed Başkanı Jerome Powell: yüzde 2’lik enflasyon hedefine bağlı olduklarını yineledikten sonra, yaptıkları sıkılaştırmanın tam etkilerinin henüz hissedilmediğine de dem vurdu. Politika yapıcılarının büyük çoğunluğunun ek faiz artışının uygun olduğu görüşüne de değinen Powell, iş gücü piyasasının oldukça sıkı olmaya devam ettiğini ve arz-talep dengesinin iyi işaretler verdiğini bildirdi. Haziran toplantısında; ne kadar ilerlediklerini ve bunu ne kadar hızlı yaptıklarını değerlendirdiklerine de atıf yapan Powell, bu kapsamda; faizi sabit tutmanın ihtiyatlı olacağını değerlendirdiklerini, bundan sonrasında toplantıdan toplantıya verileri değerlendirerek karar vermeyi sürdüreceklerini ve ana konunun ek sıkılaştırmanın büyüklüğünü belirlemek olduğunu belirtti. Powell, enflasyon oranları konusunda ise: “Yüksek enflasyonun fiyat istikrarı ve istihdam görevleri için yarattığı risklerin farkındayız” dedi.

 

Yorumumuz:

Kararların açıklanması ve projeksiyonlarda en çok dikkat çeken konu, hiç şüphesiz; piyasanın Temmuz ayı için beklediği 25 Bp’lık ek faiz artırımına, Fed yetkililerinin bir adet daha  25 Bp’lık faiz artırımı beklentisi eklemesiydi. Bu durum, piyasalarda haliyle Şahin tonda karşılandı ve “Dolar Pozitif” fiyatlama ile birlikte risk iştahının da baskılandığını gördük. 2023 manşet PCE tarafında yapılan aşağı yönlü kısmi revizeye karşın, katılaşmanın daha yoğun hissedildiği çekirdek datanın yukarı yönlü revize edilmesi; faiz beklentilerindeki yukarı yönlü revizeyi açıklıyor. Powell’ın da, üyelerinin hemen hemen hepsinin ek sıkılaştırmaya sıcak baktığını belirtmesi; piyasada birden fazla faiz artırımlarının olasılığının artması ve buna paralel olarak risk alma iştahının daha fazla baskılanmasının önünü açacaktır diye düşünüyoruz.

Kaynak Galata Menkul Değerler

Hibya Haber Ajansı

Fed yetkilileri, 50 Bp.’lık ek faiz artırımına sıcak bakıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!