G-CV0ZL47F6D
USD32,53
EURO34,81
GBP40,62
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.445,21
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Fed ve ECB’nin Güncel Perspektifi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fed ve ECB’nin Güncel Perspektifi / Haberin Peşinde Urfa

Küresel ekonomiyi etkileyen en önemli karar vericiler olan Fed ve ECB, dünya tarafından yakından takip edilmektedir.

Dünya ekonomisinde son durum. Dünya ekonomisinin şu anda en iyi durumda olmadığı iyi biliniyor.  Ayrıca, her ikisi de politikalarında faiz oranlarını artırmak, ekonomilerinin tehlikede olduğu fikrini güçlendirmek gibi alışılmadık değişiklikler yaptı. Bilindiği üzere Fed şu anda olası bir resesyonla uğraşırken, ECB normalden daha yüksek enflasyonla uğraşmaya çalışıyor. Euro Bölgesi’nde faiz artışı çok nadir olduğu için, ECB’nin mevcut ve gelecekteki olası eylemleri tüm dünyadaki ekonomistler ve yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilmektedir. Dolayısıyla ECB’nin eylemleri, Euro etkilerinin gücü nedeniyle dünya ekonomisini etkileme potansiyeli taşımaktadır. Fed’e gelince, enflasyonu bastırma ve durgunluğu önleme ihtiyacı acil ve dolayısıyla kaçınılmazdır. Bu nedenle, Fed’in olası eylemlerini tahmin etmek için Fed’in ekonomik öngörüleri kullanılabilir.

Fed ekonomik öngörüleri. Fed yönetim kurulu üyeleri ve bölgesel başkanlarının ekonomik öngörülerinin çoğunluğuna göre, reel GSYİH büyümesinin daha da yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Mart tahminlerine göre reel GSYİH’nın 2022’de y%2,8 oranında büyüyeceği tahmin ediliyordu. Ancak Temmuz ayı yeni tahminleri büyümenin %1,7’ye düşeceğini öngörüyor. Yıllık büyüme tahminlerinin yüzde %1,1’lik bir düşüş göstermesi dört aylık bir dönemde oldukça sıra dışı bir farktır. Ayrıca 2023 ve 2024 tahminleri de aynı doğrultuda düzenlendi.

Ayrıca, işsizlik oranı tahminleri de değişti. Mart projeksiyonuna göre işsizlik oranı 2022 için %3,5 olarak tahmin ediliyordu. Ancak Temmuz projeksiyonunda bu oran %3,7’ye revize edildi. Ayrıca 2023 ve 2024 tahminleri de reel GSYİH tahminlerine paralel olarak aynı doğrultuda düzenlenmiştir.

Ayrıca, 2022, 2023 ve 2024 için PCE enflasyon ve çekirdek PCE enflasyon tahminleri de aynı mantıkla bir üst yüzdeye revize edilmiştir. Dolayısıyla ABD’li yetkililerin resesyon ihtimalini ciddi bir şekilde dikkate aldığı ve tahminlerini buna göre yaptığı rahatlıkla söylenebilir.

ECB eylemleri. ECB’nin eylemleri tüm dünyadaki ekonomistler ve yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilmektedir. Fed’e kıyasla ECB, faiz oranını eksiden sıfıra yükselterek yumuşak bir politika izlemeyi tercih etti. Ancak yumuşak bir politika olmasına rağmen, Euro Bölgesi’nin 11 yıldan bu yana ilk faiz artışını yaşadığı gerçeğini değiştirmiyor. Öte yandan ECB, bu politikayla enflasyonu bastırmanın yanı sıra devam eden toparlanma sürecini pandemiden korumayı hedefliyor.

Sonuç? Her iki ekonominin de enflasyon kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğu ve saldırganlık düzeyleri farklı olsa da benzer yaklaşımlarla baş etmeye çalıştıkları rahatlıkla söylenebilir. Üstelik bu iki büyük ekonominin gerilemesi bu ortamda açıkça görülebiliyor ve ekonomistlerin dünya ekonomisinin nereye gittiğine dair tahminlerde bulunmak için Fed ve ECB’nin hareketlerini dikkatle izlemeye devam edecekleri rahatlıkla söylenebilir.

Kaynak: Tera Yatırım- Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Fed ve ECB’nin Güncel Perspektifi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!