G-CV0ZL47F6D
USD32,23
EURO35,04
GBP40,89
BIST10.613,59
GR. ALTIN2.489,85
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Enerji içecekleri sağlığı tehdit ediyor: Enerji vermiyor tüketiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji içecekleri sağlığı tehdit ediyor: Enerji vermiyor tüketiyor! / Haberin Peşinde Urfa

Özellikle gençlerin yoğun kullandığı enerji içecekleri, sağlığı tehdit ediyor. İçinde yüksek miktarda şeker ve kafein bulunan bu içecekler, depresyondan hipertansiyona uzanan bir dizi yan etkiye yol açıyor.

Ülkemizde çoğu market raflarında karşımıza çıkan enerji içecekleri, sağlığı tehdit ediyor. Gençler arasında sınava çalışırken, uyuyakalmamak veya enerji vermesi için tüketilen bu içeceklerde, yüksek miktarda şeker ve kafein bulunuyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, bu içeceklerin sanıldığı kadar masum olmadığını belirterek, baş ağrısından uykusuzluğa birçok sağlık problemini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Dr. Nihat Mustafayev

DÜŞÜK AĞIRLIK YAN ETKİYİ TETİKLİYOR

250 mililitrelik bir enerji içeceğinde 80 miligram kafein ve 37 gram şeker olduğunu kaydeden Dr. Mustafayev, “Ayrıca eser miktarda taurin, L- Carnitin, guarana ve B vitamini türevleri bulunuyor. Eskiden enerji içeceklerinin ilk tüketici grubu sporculardı. Günümüzde, enerji içeceklerini en fazla tüketen grupta çocuk ve gençler yer alıyor. Birçok enerji içeceğinde, guarana ve taurine ve diğer meşrubatlara oranla daha fazla şeker bulunuyor. Gençlerde erişkinlere oranla daha çok yan etki oluşturmasının temel nedeni ise daha düşük vücut ağırlığına sahip olmaları” dedi.

NÖROPSİKOLOJİK ETKİLERİ VAR!

Günlük fiziksel aktiviteyi yerine getiren veya oyun oynayan çocukların bu içecekleri tüketmesine gerek olmadığını söyleyen Mustafayev, “Üretici firmalar tarafından bu içeceklere, sözde amino asit takviyesi yapıldığı ve bu yolla gençlerin bir takım doğal ihtiyaçlarının karşılandığı iddia ediliyor. Ancak içinde kullanılan kafein, taurin gibi maddelerin baş ağrısı ve uykusuzluk, dikkat eksikliği, depresyon gibi nöropsikolojik olaylara zemin hazırladığı gerçeğine değinilmiyor” şeklinde konuştu.

18 YAŞ ALTINA SATIŞI YASAKLANSIN

Türkiye’de enerji içeceklerinin 1 Ocak 2018’den bu yana spor tesisleri, okul kantinleri ve hastanelerde satılamadığını hatırlatan Mustafayev sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuk sağlığı ve ülkenin sağlık harcamaları dikkate alınarak, bu kapsamın genişletilmesi ve 18 yaş altına enerji içeceği satışının yasaklanması gerekiyor.”

Okul başarısını düşürüyor

Sözkonusu araştırmaya göre haftada 5’den fazla enerji içeceği tüketen çocukların, tüketmeyenlere göre okul başarısında belirgin düşüş gözleniyor. Çocuklarda intihar düşüncesinin içmeyen kişilere oranla 5 kat artığı ifade edilirken, haftada 1 ve daha fazla enerji içeceği tüketen grubun yüzde 22’sinde baş ağrısı, yüzde 14’ünde uyku bozukluğu gözleniyor.

enerji içeceği,Nöroloji,Nihat Mustafayev

Enerji içecekleri sağlığı tehdit ediyor: Enerji vermiyor tüketiyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!