G-CV0ZL47F6D
USD32,41
EURO34,83
GBP40,71
BIST9.982,28
GR. ALTIN2.432,11
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Emzirmeyle bebeğin güven duygusu oluşuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emzirmeyle bebeğin güven duygusu oluşuyor / Haberin Peşinde Urfa

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla Liv Hospital, Klinik Psikolog Selenay Yücel Keleş emzirme döneminin psikolojik etkilerini anlattı.

Klinik Psikolog Selenay Yücel Keleş anne ile bebek arasındaki bağı “Yaşamın ilk aylarında bebeğin zihinsel işlevleri henüz gelişmediği için ancak uygun sıcaklıktaki bir ortamda, karnı tok, altı temiz olduğunda var olduğunu hisseder. Karnı aç, altı kirlenmiş olduğunda, rahat ve huzurlu bir ortamda hissetmediğinde bebek için huzursuzluk hali gözlenir. Bu sebeple yaşamın ilk 6 ayında bebeğin tüm ihtiyaçları mümkün olan en hızlı anda karşılanmalı, tutarlı, şefkatli ve empatik bir yaklaşım sergilenerek bakımı sağlanmalıdır. Bakım verenin tutarlı, şefkatli ilgisi ve tutumu, bebekte “var olduğu”, ihtiyaçlarının hızla giderilebildiği, sevildiği, değer verildiği, korunduğu, kendisine kötü bir şeyin olamayacağı inancını güçlendirir ve bu güzel deneyime güvenli bağlanma denir.” ifadeleri ile açıkladı.

Ten temasının bebeği sakinleştirdiğini vurgulayan Keleş “Emzirmenin fizyolojik/biyolojik etkilerinin yanında psikolojik etkileri de bulunmaktadır. Anne ile bebek arasındaki bağ emzirme ile güçlenir, bebeğin güven duygusu oluşur. Emzirme sürecinde anne bebek arasında duygusal bir alışveriş olur, bu alışveriş iki taraf için de doyum vericidir. Anne, bebeğini emzirirken onunla kurduğu ilişki ve tensel temas bebeğin sakinleşmesini sağlayarak anne-bebek arasında olumlu bir duygulanım olmasını destekler.” açıklamasında bulundu. 

Emzrime döneminin her anne ve bebek için özel olduğunun altını çizen Keleş ” Emzirme sıklığı, miktarı ve süresi anneye ve bebeğe özeldir. Bir anneye süt yapan besin, başka bir anneye yapmayabilir. Lohusa dönemindeki annenin ihtiyacı olan tek şey pozitif destektir. Bebeğin anneye, annenin bebeğe alışma süreci, annenin ebeveynliğe ilk adımı, bebeğin dünyaya adapte olma süreci uzun ve yorucu olabilir. Bu yolculukta annenin çevresinden duyduğu olumsuz ve yargı içeren cümleler yetersizlik duygusu oluşturabilir. “Bebeğime yetemiyorum”, “Onu iyi besleyemiyorum” inancı anne bebek arasındaki bağı olumsuz etkiler.” uyarılarında bulundu. 

Klinik Psiokolg Selenay Yücel Keleş, annelere kumaktan kaçınılması gereken cümleleri şu şekilde sıraladı:

Yeterince emzirmiyor musun?

Sakın mama verme sadece emzir.

Mama ver, seni emmiyor doymadı.

Bebek çok zayıf kalmış.

Sen hiç kilo verememişsin.

Kucağa alıştırma sakın.”

Hibya Haber Ajansı

Emzirmeyle bebeğin güven duygusu oluşuyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!