G-CV0ZL47F6D
USD32,14
EURO35,08
GBP41,07
BIST10.158,63
GR. ALTIN2.470,40
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Eklem ağrıları ne zaman Covid-19 belirtisidir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eklem ağrıları ne zaman Covid-19 belirtisidir? / Haberin Peşinde Urfa

Bağrıaçık pandemide en yaygın sorunlardan biri olan bazen de Covid-19’dan kaynaklanan eklem ağrılarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

PANDEMİ sürecinde özellikle hareketsiz yaşam, virüs kapma korkusuyla sağlık kontrollerinin ötelenmesi ve artan stres eklemleri de vurdu. ‘Doktor Ağrım Var’ adlı kitabında eklem ağrılarını A’dan Z’ye ele alan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, bu ağrıların ne zaman Covid-19 işareti olabileceğini şöyle anlattı:

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık

İŞTE EN ÖNEMLİ NEDENLERİ

Aşırı yüklenmeler-yıpranmalar ya da tam tersi aşırı hareketsizlik ve yaşlılığın sebep olduğu kireçlenmeler (artroz). Bu durumda eklem sıvısı azalır, kıkırdak doku eski gücünü kaybeder.

Romatoid artrit ve eklem ilt.planması (artrit). Eklem ağrılarının az sıklıkla görülme nedenleri ise şöyle sıralanabilir: Tendon problemleri, gut hastalığı, cerahatlı eklem enfeksiyonu, duruş-postur bozuklukları, kemiksel deformiteler, kısalık-uzunluk farkları, kırık-çıkıklar. fibromiyalji, adale spazmları, osteomyelit (kemik enfeksiyonu), osteoporoz (kemik erimesi), tümörler, kanserler, bazı otoimmün hastalıklar (Behçet, sedef, lupus vb), şeker hastalığı, tiroid rahatsızlıkları, orak hücreli anemi, obezite, soğuk hava, kronik alkolizm, kortizon gibi bazı ilaçlar ve psikosomatik sorunlar.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Travmayı, kazayı takiben şiddetli ağrı, şekil bozukluğu, ekleme yük verememe, anormal hareket varsa

Ateşle birlikte eklemde şişlik, ağrı, hiç hareket ettirememe, kızarıklık, sıcaklık hissi mevcutsa

Çocuklarda eklem ağrısı oluyorsa

Ani kilo kaybı, ele gelen kitle varsa

Ağrılarınız 3-5 günden uzun sürerse acilen doktora başvurulmalı.

BASİT EGZERSİZLER YAPIN

Masa başı çalışanıysanız, sık aralarla ayağa kalkıp dolaşın, sandalyede basit egzersizler yapın. Ev işlerinde doğru teknikler, düzenlemeler sizi eklem ağrılarından koruyabilir. Aşırı yorgunluktan sonra, dinlenme ve yeterli uykuya vakit ayırın. Günde 20 dakika güneşlenmeye zaman ayırın. Stresinizi yönetin, endorfinler doğal ağrı kesicilerdir. Odanız aydınlık, ferah ve sık sık havalandırılmış olmalıdır.

BU İŞARETLERE DİKKAT!

Yeni başlayan eklem ağrısına (sırtta-belde olabilir) öksürük, nefes darlığı, tat-koku almada bozukluk, yüksek ateş gibi bulgular eşlik ediyorsa Covid-19 enfeksiyonu akla gelmelidir. Ancak pandemi nedeniyle hareketsizliğin dolayısıyla obezitenin artması, doktora geliş- gidişlerin rutin kontrollerin aksaması maalesef kireçlenme ve osteoporoz hastalarının durumlarında hızlı bir kötüye gidişle sonuçlandı. Uzun bir aradan sonra gördüğüm hastaların neredeyse tümünde ya kireçlenme artmış ya da kemik erimesi ortaya çıkmış ve ilerlemiş.

Eklem ağrıları ne zaman Covid-19 belirtisidir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!