G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,79
GBP40,65
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.395,96
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

E-ticarette fahiş komisyon fiyatları uçuruyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E-ticarette fahiş komisyon fiyatları uçuruyor / Haberin Peşinde Urfa

E-ticaret siteleri, satılan ürün başına yüzde 30 komisyon alıyor. Komisyon, reklam bedeli ve kesintileri de firmalar etikete yansıtıyor. Sadece yılın ilk altı ayında 1 milyar 654 milyon ürünün e-ticaret yoluyla satıldığı düşünülürse fahiş artışların bir boyutunu da e-ticaretin oluşturduğu anlaşılıyor.

Türkiye’de son aylarda görülen fiyat artışlarının bir nedeni olarak da e ticaret sitelerindeki satıcı firmalardan alınan yüksek komisyon oranları gösteriliyor. Yüksek komisyon bedeli ve yerli yersiz kesintilere razı olmak zorunda kalan satıcılar ise bu bedeli ürünlere yansıtıyor.

Sadece bu yılın ilk 6 ayında yüzde 7,6’lık artışla 161 milyar TL’lik hacme ulaşan e-ticaret sektörü kapsamındaki alışverişler her geçen gün artıyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği verilerine göre, 2021 yılı ilk 6 ayında sipariş adedinin yüzde 94.4 artış ile 850.7 milyondan 1 milyar 654 milyona yükseldiğini düşünürsek kesintilerin boyutu da ortaya çıkıyor.

İLK 6 AYDA 1 MİLYAR 654 MİLYON ÜRÜN

Bu rakamlarla bile bu yılın ilk altı ayında 1 milyar 654 milyon ürün piyasaya farklı oranlardaki komisyon bedelleri etiketlerine yansıtılarak piyasaya sürülmüş oldu. Online satışlardaki komisyon bedellerinin fiyatlara yansıması enflasyonu tetikleyen önemli faktörlerden biri olarak gösteriliyor.

Elbette ki, online alışveriş sitelerinin komisyon bedeli alması normal. Ancak burada eleştirilen konu oranların giderek artması ve hemen her kalemden belli bir ücret kesilmesi. Ciroları 2020’de yaklaşık 230 milyar lirayı bulan alışveriş siteleri ise satış yapmak isteyen firmalara yönelik sözleşme şartlarını her geçen gün ağırlaştırıyor.

Yüzde 30’lara varan komisyon bedelleri, özellikle KOBİ’lerin en fazla şikayet ettiği konuların başında geliyor. Öte yandan bazı siteler, firmalardan pazar yeri ücreti de talep ediyor.

Piyasadaki ortalama komisyon kesintileri

KOMİSYON+ PAZAR YERİ+ÜST SIRADA YER ALMA PARASI

İlgili şirketler ise yüksek komisyon kesintisi, pazar yeri bedelini ürünlere yansıtıyor. Satıcıların neredeyse tümü ağır şartlar içeren sözleşmeleri imzalamak zorunda kaldığı için örneğin 100 lira olan bir ürünü tüketiciye tüm kesintileri ekleyerek sunuyor. Böylece internet üzerinden yapılan alışverişlerde ürün fiyatlarını otomatik olarak yüzde 50’ye varan artışlarla satın almamıza neden oluyor.

ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN DE SORUN

İşler bununla da bitmiyor. İşletmeler, kendi markasının ürünlerini öne çıkarmak için fazladan ödeme yapmak zorunda kalıyor. E-ticaret platformları piyasadaki hakim durumlarının yani güçlerinin farkında olduğu için kesinti üzerine kesinti yapmayı sürdürüyor.

Bazı platformlar da satıcılara, belirli ürünlerde tüketicilere kupon hediye etme veya indirim zorunluluğu getiriyor. Büyük ve yüksek satış oranlarına sahip firmalar dışında ilgili durum özellikle KOBİ’lere yük getiriyor.

Ürünün gecikmesi, zamanında kargoya verilmemesi gibi nedenlerde alıcı ürünü iade edince bazı şirketler 50 TL + KDV ceza bedeli keserken aldığı komisyonu geri vermiyor.

Tüm bu masraf kalemleri sıralandığında satıcılar maliyetlerini fiyatlara yansıtırken hem tüketici mağdur oluyor hem de ülkenin enflasyon ile mücadelesine darbe vuruluyor.

E-ticaret artık piyasayı belirliyor

Yılın 6 ayında e-ticaretin genel ticarete oranı yüzde 17.6 olarak gerçekleşti. Ülkemizde 2021 ilk 6 ayı itibarıyla e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 321 bin 742 rakamına ulaştı. Bu işletmelerin 23 bin 373 adedi, ETBİS’e kayıtlı hizmet sağlayıcı olarak faaliyet gösterirken, 312 bin 532’si e-ticaret pazaryerlerinde bulunuyor.
E-ticaret sektörünün büyümesini yıl sonuna kadar devam ettirmesini, tüketici taleplerine yönelik yapılacak yatırımlarla yıl sonunda işlem hacminin 400 milyar TL’yi geçeceğini öngörülüyor.

Avrupa Birliği inceleme başlattı

Avrupa Parlamentosu (AP) Komitesi, dijital platformların kullanıcıların davranışlarını etkilemek için karanlık modeller ve aldatıcı teknikler kullanmasının yasaklanmasını istedi. Komite dijital platformlara yeni kurallar getirecek yasa tasarısına ilişkin tutumu belirleyen belgeyi kabul etti. Buna göre, çevrim içi platformlar, sosyal medya ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumlulukları ve hesap verebilirlik kuralları yeni yasayla açık biçimde tanımlanacak.

​E-ticaret,komisyon,ETBİS,piyasa,Avrupa Parlamentosu


E-ticarette fahiş komisyon fiyatları uçuruyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!