G-CV0ZL47F6D
USD32,25
EURO35,03
GBP40,90
BIST10.603,42
GR. ALTIN2.485,19
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Dr. Açıkgöz: Pandemi çocuklarda ev kazası riskini artırıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr. Açıkgöz: Pandemi çocuklarda ev kazası riskini artırıyor / Haberin Peşinde Urfa

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayfer Açıkgöz çocukların sağlığı için, pandemi döneminde ev kazalarına karşı önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi. Açıkgöz, “Evde bulundurulan ilaçlar, temizlik malzemeleri, haşere öldürücüler çocukların ulaşamayacakları yerlere ve kilitli dolaplara yerleştirilmelidir. İlaçlar çocuklara ‘şeker’ olduğu söylenerek içirilmemelidir” dedi. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayfer Açıkgöz pandemi döneminde çocukların daha fazla ev kazalarına maruz kaldığını belirterek bu dönemde yapılması ve yapılmaması gerekenleri açıkladı.

EVDE GEÇİRİLEN SÜRENİN UZAMASI KAZA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Doç. Dr. Açıkgöz, pandemi nedeniyle çocukların ev içinde daha fazla vakit geçirmeye başladığını belirterek, “Kazalar; yaralanmalara veya kayıplara neden olabilen, önceden bilinemeyen olaylardır. Kazaların evin içinde, evin bahçesi gibi yerlerde olmasına ev kazaları denilmektedir. Ev kazaları sonucu zehirlenmeler, yanıklar, kesiler gibi durumlar, hatta ölümler görülebilir. Bu kazalara en fazla maruz kalan çocuklar 0-6 yaş grubundadır. Bunun nedeni 0-6 yaş grubunun öğrenmeye açık ve meraklı olmaları, düşünmeden hareket edebilmeleri, tehlikeleri fark edebilecek bilişsel gelişime ulaşmamış olmaları, motor fonksiyonlarının tam olarak gelişmemiş olması gibi faktörlerdir. Tüm bu nedenlerle risk grubunda olan çocukları ev kazalarından korumak, öncelikli olarak ebeveynlerin görevidir. Ebeveynlerin, ev içinde ve ev dışında alınması gereken önlemleri ve kaza durumunda yapılması gerekenleri bilmesi önemlidir” diye konuştu.

EV KAZALARI DİKKATSİZ VE YETERSİZ ÖNLEMLERDEN KAYNAKLANIYOR

Ev kazalarının büyük çoğunluğunun dikkatsizlik ve yetersiz önlemlerden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Açıkgöz, koruyucu güvenlik uygulamalarına dikkat çekerek şunları söyledi:

FOTO: SHUTTERSTOCK

* Çocukların pencereleri, balkon kapılarını açmasını önlemek için çocuk kilidi aparatı kullanılmalı, masa, sehpa gibi sivri köşelere koruyucular takılmalı, çocukların ulaşabileceği prizler koruyucularla kapatılmalıdır.

* Çocuklar balkon, banyo, mutfak, bahçe gibi yerlerde yalnız bırakılmamalı, evde halıların kaymasını önlemek amacıyla kaydırmazlar kullanılmalı, çocuğa giydirilen çorap ve ayakkabı altları kaymayı önleyici özelliğe sahip olmalı, merdivenlere izinsiz geçişi engellemek için koruyucu çocuk kapıları takılmalı, banyo ve mutfak zemini ıslak bırakılmamalıdır.

* Çocukların makas, bıçak gibi sivri cisimler, kibrit, çakmak gibi eşyalar ile oynamalarına izin verilmemelidir.

* Televizyon gibi eşyaların çocukların ulaşamayacakları yerlerde ya da sabitlenmiş olması sağlanmalı, küçük objeler çocuklardan uzak tutulmalı, güvenli ve zararsız oyuncaklar ile oynamaları sağlanmalıdır.

* Ocaklarda tencerelerin, tavaların, çaydanlıkların tutma yerleri çocuğun erişemeyeceği şekilde yerleştirilmeli, sıcak içecek ve yiyeceklerle çocuğun yanına yaklaşılmamalı, elimizde sıcak bir şey taşırken aynı anda çocuğumuz da kucağımızda olmamalı, gıdaların son kullanma tarihleri mutlaka kontrol edilmelidir.

* Deterjanlar kendi orijinal kutularında saklanmalı, kola şişesi, su şişesi gibi şişelere doldurulmamalıdır.

* Evde bulundurulan ilaçlar, temizlik malzemeleri, haşere öldürücüler çocukların ulaşamayacakları yerlere ve kilitli dolaplara yerleştirilmelidir.

* İlaçlar çocuklara ‘şeker’ olduğu söylenerek içirilmemelidir.

KAZALARA KARŞI ÖNLEM OLUŞTURMAK TEDAVİDEN DAHA KOLAY

Basit ve kolaylıkla yapılabilecek önlemler ile kazaların önemli ölçüde engelleneceğini ifade eden Açıkgöz, “Ebeveynler ilk yardım konusunda bilinçli davranmalı ve kurs almalarını tavsiye ediyorum. Unutmayalım, ev kazalarını önlemek, oluştuktan sonra tedavi etmekten çok daha kolay ve acısızdır. Yeter ki bunun önemine inanalım. Ev kazalarını önlemeye yönelik yapılabilecekleri bilelim, çevremize öğretelim ve uygulayalım” çağrısında bulundu.

Dr. Açıkgöz: Pandemi çocuklarda ev kazası riskini artırıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!