G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Diyet ve alkolsüz içecekler daha sağlıklı değil

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyet ve alkolsüz içecekler daha sağlıklı değil / Haberin Peşinde Urfa

Yapılan son araştırmalara göre şekerli gıdaların muadili olarak satışa sunulan diyet ürünlerinin ve alkolsüz içeceklerin daha sağlıklı olmadıkları ortaya çıktı.

Diyet yapmak veya şeker tüketimini diyet ürünlerle azaltmayı düşünenlere kötü haber. Araştırmalar, şekerle tatlandırılmış veya yapay olarak tatlandırılmış içecek tüketenlerin genç yaşta ölme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu buldu.

14 çalışmada 1,2 milyon yetişkinin verileri analiz edildi ve bazı katılımcılar 20 yıldan fazla takip edildi. Bu süre zarfında 137.310 ölüm oldu. Geriye kalanlarda da günde tüketilen her ilave 250 ml tatlandırılmış içeceğin ölüm risklerini artırdığı görüldü.

ÖLÜM RİSKİ DAHA FAZLA

Şekerle tatlandırılmış içecekler tüketmek, herhangi bir nedenden ötürü ölme riskine göre %5, kalp hastalığından ölme riskine göre %13 fazla. Yapay olarak tatlandırılmış içecekler tüketmek ise, herhangi bir nedenden ötürü ölme riskine göre %4, kalp hastalığından ölme riskine göre ise %7 fazla.

Çin’deki Zhengzhou Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın baş yazarı Dr. Hongyi Li, Journal of Public Health’e şunları söyledi: “Hem yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin hem de şekerle tatlandırılmış içeceklerin yüksek tüketimi, kardiyovasküler hastalık riskiyle de ilişkili. Bu bilgi, şekerli içecek alımını azaltarak küresel hastalık yükünü azaltmak için bir fikir verebilir.”

BİRLEŞİK KRALLIK’TA ÖNLEMLER ALINDI

Birleşik Krallık Hükümeti, tüketimi azaltmak ve ülkenin sağlığını iyileştirmek amacıyla Nisan 2018’de içeceklere şeker vergisi getirdi. 100 ml’de 5 gr’dan fazla şeker içeren alkolsüz içecek üreticilerinin Hazine’ye litre başına 205 liralık bir vergi ödemesi gerekiyor.

Uygulamadan sonra ertesi yıl %10 daha az şekerli içecek tüketilirken, alkolsüz içecek satışları genel olarak değişmedi. Uzmanlar, alışveriş yapanların vergiyi ödemekten kaçınmak için alternatif, düşük şekerli içeceklere geçtiklerini veya üreticilerin tarifleri yeniden düzenlediklerini söylüyor.

Diyet ve alkolsüz içecekler daha sağlıklı değil

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!