G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,66
GBP40,53
BIST10.196,24
GR. ALTIN2.391,71
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Diyabet hastaları oruç tutarken dikkat

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyabet hastaları oruç tutarken dikkat / Haberin Peşinde Urfa

ŞANLIURFA – 14.04.2023 – HİBYA – Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Hatice İncebıyık, ramazan ayında diyabet hastalarına yönelik uyarı ve önlemlerde bulundu.

Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmelerinin önemine dikkat çeken ı Uzm. Dr. Hatice İncebıyık, “Günlerin uzun olduğu günlerde tutulan oruç nedeniyle uzun süreli açlık, kan şekeri seviyesinin tehlikeli sınırlara düşmesine neden olarak, “Hipoglisemi” ataklarına yol açabiliyor.” dedi.

“Ramazan ayında diyabet hastalarında oruç tutmakla ilgili önerilerde bulunan İncebıyık, “Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaç kullanan hastalar, doktorlarından onay alarak oruç tutabilir Tip 1 diyabet hastaların dört doz insülin kullanan hastalar, gebeler ile birlikte diyabet olan hastalarda oruç tutmadan önce doktoruna başvurmaları gerekmektedir.” ifadesini kullandı.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Hatice İncebıyık, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu gibi hastalarda oruç tutmayı biz pek önermiyoruz. Her türlü kan şekeri regülü olan üç aylık kan şekeri ortalaması sekizlerin altında olan hastalarda oruç tutmadan önce doktorlarıyla diyaloga girmesi önerilir dedi.
Oruç tutacak olan diyabet hastaları Ramazan ayı süresince beslenme alışkanlıklarındaki önemli değişiklikler düzenli giden şeker ve tansiyon değerlerinde bozulmalara yol açabilir. Ramazan ayı boyunca günlük kalori ve karbonhidrat alımının düşerken yağ tüketimi artmaktadır. Sağlıklı kişilerde günlük kalorinin %65’i iftarda alınmaktadır. Bu hatalı davranış yerine günlük kalori alımı iftar ve sahur arasındaki döneme yayılmalıdır. İftarda çorba gibi sıvı gıdalar ve hafif kahvaltılıklar yendikten sonra ana öğüne geçilmeli, öğünlerde aşırı kalori alımından kaçınılmalıdır. Gerekirse iftar ve sahur arasına düşük kalorili bir ara öğün ilave edilmelidir.”

Hibya Haber Ajansı

Diyabet hastaları oruç tutarken dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!