G-CV0ZL47F6D
USD32,53
EURO34,90
GBP40,78
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,94
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

DEVA Partili Karal: “Çiftçi ekemez, eken biçemez, biçen satamaz oldu”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEVA Partili Karal: “Çiftçi ekemez, eken biçemez, biçen satamaz oldu” / Haberin Peşinde Urfa

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, çiftçilerin maliyetler ve yüksek enflasyon karşısında ezilmeye devam ettiğini söyledi.

Karal,  “Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi TÜİK’e göre Ağustos ayında yüzde 3,83 artmış. 2 gün önce mazota gelen zam, bu enflasyona dahil bile değil. Bugün açıklanan tarım destekleri de hayal kırıklığı, bazı ürünlerde hiç artış yok. Çiftçi ekemez oldu, eken biçemez oldu, biçen satamaz oldu. Acilen tedbir alınmalı” dedi.

Tarımsal üretim ve desteklerle ilgili bir açıklama yapan İstanbul Milletvekili Hasan Karal, her sektörde olduğu gibi tarımsal üretim enflasyonunda da artışın her geçen gün devam ettiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Ağustos ayında yıllık yüzde 76,35, aylık yüzde 3,83 artış gösterdiğini anımsatan Milletvekili Karal, her sektörde olduğu gibi tarım sektörünün de enflasyon ve yüksek maliyetler karşısında ezilmeye devam ettiğini bildirdi. Türkiye’nin, hükümetin son dönemdeki yanlış politikalarıyla tarımda dışa bağımlı ülke haline geldiğini kaydeden Karal, “TÜİK’in enflasyon rakamlarına göre, ağustos ayında TARIM-ÜFE aylık yüzde 3,83 yıllık ise yüzde 76,35 artış göstermiş. Daha 2 gün önce mazota gelen zam, bu enflasyona dahil bile değil. Üreticilerimiz, çiftçilerimiz önünü göremiyor. Bu fiyat dalgalanmaları üreticiden tüketiciye herkesi olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.

‘Hayat bu kadar pahalıyken, her şey üçe beşe katlanmışken yazık değil mi çiftçimize, üreticimize’

Milletvekili Hasan Karal, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan 2023 Yılı Tarımsal Desteklemeler’e ilişkin Cumhurbaşkanı kararının da çiftçide hayal kırıklığı yaşattığını ifade etti. Açıklanan tarım desteklerinin çiftçiye bir darbe daha indirdiğini vurgulayan Karal, şunları söyledi: 

“Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil çiftçilerimize ödenecek 2023 yılı tarım destekleri belli oldu. Ne yazık mazot ve gübre desteklerinde bazı ürünlerde hiç artış bulunmuyor. Bazı ürünlerde ise insanların aklıyla alay edercesine sadece 2 kuruş artış yapılmış. Gübre desteği geçen yıla göre değişmeyerek dekar başına 21 lirada bırakılmış. Enflasyonun, yüksek maliyetlerin altında ezilen, yokluğa, yoksulluğa, sefalete mahkum edilen çiftçilerimize, üreticilerimize bir darbe de bu tarım desteklerinden vurulmuş oldu. Hayat bu kadar pahalıyken, her şey 3'e 5'e katlamışken yazık değil mi çiftçimize, üreticimize? Çiftçi ekemez oldu, eken biçemez oldu, biçen satamaz oldu. Acilen tedbir alınmalı.”

‘Çiftçimize ÖTV’siz mazot verilmeli’

Karal, partisinin Tarım Eylem Planı’nda kısa ve uzun vadede çözüm önerilerinin yer aldığını belirterek, enflasyon ve yüksek maliyetler altında ezilen çiftçi ve üreticiler için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: 

“Çiftçimize ÖTV’siz mazot verilmeli. Kullandığı gübrenian yüzde 50’sini destek olarak geri verilmeli. Elektrik çiftçiye daha ucuz verilmeli. Tarımsal Mikro Kredilerde Kredi Garanti Fonu uygulaması yaygınlaştırılmalı. Özellikle yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tarım ürünlerinin nakliyesinde otoyol ücretleri ucuzlatılmalı ve ulaşım zamanlarında kolaylık ve esneklik sağlanmalı. Buna ilişkin hükümet acil bir tarım eylem planı hazırlamalı.”

 

Hibya Haber Ajansı

DEVA Partili Karal: “Çiftçi ekemez, eken biçemez, biçen satamaz oldu”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!