G-CV0ZL47F6D
USD32,42
EURO34,64
GBP40,94
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.384,24
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’li mevkidaşı Tatar ile basın toplantısı düzenledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’li mevkidaşı Tatar ile basın toplantısı düzenledi / Haberin Peşinde Urfa

SÜMEYYE YALÇIN- 12.06.2023 – HİBYA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) mevkidaşı Ersin Tatar ile basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanı, kıymetli heyet üyeleri, değerli basın mensupları, sizleri en kalbi duygularımla saygıyla selamlıyorum. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerini demokrasimize yakışır bir şölen havasında tamamladık. Yüzde 86 gibi bir katılımla gerçekleşen bu seçim dünyada istisna diyebileceğim bir demokrasi şöleniydi. Bu Türkiye'ye, Türk milletine yakışır bir şekilde gerçekleşmiş oldu.

 Göreve başlamamızın ardından ilk yurt dışı ziyaretimizi KKTC'ye yaparak geleneğimizi devam ettiriyoruz. Buradan da Azerbaycan'a geçeceğiz, bu da bizim bir geleneğimizdir.

Kuzey Kıbrıs'ta artık elektrik kesintileri gibi bir sorun kalmayacaktır. Türkiye'den kablo yoluyla KKTC'ye elektrik naklinin sağlanması en önemli adımımız olacaktır, bununla artık KKTC'de elektrik kesintileri sorunu kalmayacaktır. Kıbrıs meselesinde Türk tarafı her zaman yapıcı ve sonuç odaklı bir tutum izlemiştir.

Kıbrıs Türkü asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır. Bu gerçekleri görmezden gelenler adanın tek egemeni olma hayallerini sürdürüyor. Buna inanlara gerçeklerle yüzleşmelerini tavsiye ediyorum. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yoktur. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu KKTC'nin tanınmasından geçmektedir. Sayın Tatar'ın Cenevre'deki son toplantısı bundan ibarettir.

Türkiye'nin ve KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını korumaya devam edeceğiz. Garantör ülke olarak her zaman diyaloğa öncelik verdik. Adadaki kardeşlerimizin huzur ve güvenliği, bizim huzurumuz demektir. KKTC'ye katkılarımızı devam ettireceğiz.

Buradaki vatandaşlarımızın Türkiye'deki vatandaşlarımızla eşit sağlık hizmeti almasını sağlayacağız. Yarım asırdan fazla süre Rum tarafının uzlaşmaz, maksimalist yaklaşımları nedeniyle heba edildi. Kimsenin 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yok.”

 

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

“Sizlerin öncülüğünde son 21 yılda anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirmiştir. 13. Cumhurbaşkanı olarak aramızda bulunmanız bize güç vermektedir. İlk ziyaretinizin KKTC'ye olmasının da anlamı bizim için çok büyük.

Sizlerin desteğiyle yeni siyaseti sonuna kadar sürdürmenin azim ve kararlılığı içindeyiz.

Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde yeni siyasetimizin bu temelde olacağını bütün dünyaya sizin sayenizde duyurmaya çalıştık.

Mavi Vatan emin ellerlerdir. Kıbrıs Türk halkı her zaman anavatan Türkiye Cumhuriyeti’yle uyum içerisindedir.

Biz Kıbrıs'ta yapıcı önerilerle karşı tarafı bir bakıma uyarıyoruz. İki halk vardır, mutlak egemenlikte işbirliği olabilir. Egemenlik temelinde yapısal ve işbirliği ile olan sürece varız. Bölgedeki birtakım küresel dengelerin de tesis edilmesine zemin oluşturacaktır. Maraş açılımını gerçekleştirdik, o günden bu güne inanılmaz gelişmeler olmuştur. Maraş açılımı ile tüm dünyaya egemenlik haklarımızı bir kez daha ifade ettik.

Sizlerin acısı bizim acımız, bizlerin acısı sizin acınız. Birlikte ağladık. Bir kez daha depremde hayatını kaybedenlere rahmet, ailelere de sabırlar diliyorum.”

Soru cevaplar

Yunanistan sorusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bizim yol haritamız belli. Bu yol haritası barış üzerine endekslenmiştir. Zira bu denizlerde barıştan başka çıkış yoktur. Barışı eğer engellemek isteyenler olursa o zaman farklı proje uygulamasına geçmek zorunda kalırız. Biz istiyoruz ki bu tür önümüze engeller çıakrılmasın ve Ege Denizi bir barış denizi olarak dünyaya mesajını versin.”

Soru-Kıbrıs konusunda belirlenen milli siyasetiniz hangi aşamadan geçti? Bundan sonraki tutum ne olacak?

Cumhurbaşkanı Tatar: “Yeni bir vizyon ortaya koyduk. Garantör ülke Türkiye ile uyum içerisinde bu süreçleri yürüyoruz. Türkiyemizin desteğiyle bütün dünya ülkelerine bu mesajı vermeye çalışıyoruz. Maalesef Güney Kıbrıs’tan olumlu yanıt alamadık. Kıbrıs Türkler en az Rumlar kadar egemendir. Rum tarafı masaya gelmiyor, bizim egemenliğimizi kabul etmiyorlar. Şunu bilmeliler ki bizim arkamızda Türki Cumhuriyeti Devleti var. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının söyledikleri var. KKTC statüsü artmıştır.”

 

Hibya Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’li mevkidaşı Tatar ile basın toplantısı düzenledi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!