G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Covid-19’a karşı aşı bulunacak mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19’a karşı aşı bulunacak mı? / Haberin Peşinde Urfa

Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Çiçek anlattı: Corona virüsüne karşı hızla devam eden aşı çalışmalarından ne zaman sonuç alınır? İşte Prof. Dr. Çiçek’in yanıtı… 

Pandeminin başladığı günlerden bu yana en çok merak edilen konuların başında Covid-19 aşısı geliyor. Vaka sayılarının artmasından endişe edilirken, umutlar aşıya bağlanmış durumda…

Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Çiçek ile aşı çalışmalarının aşamalarını, geliştirilme sürelerini ve Covid-19 aşısıyla ilgili son gelişmeleri konuştuk…

Prof. Dr. Müslüm Çiçek

Aşı nedir?

Hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak amacıyla insan veya hayvan vücuduna verilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltidir. Mikroplar veya virüslerce oluşturulan hastalıklara karşı vücut, bağışıklık sistemi ile yanıt verir. Bağışıklık sisteminin hastalık etkeni vücuda girmeden, yani hastalık gelişmeden etkeni tanıması ve onu yenecek yanıt geliştirmesi (gerekli antikoru üretmesi) aşılamanın temel ilkesidir.

Aşı çalışmaları nasıl yapılır?

Aşı geliştirme çalışmalarında ilk olarak laboratuvar çalışmaları yapılır. Laboratuvarda yapılan çalışmalarda olumlu ve tutarlı sonuçlar alınması halinde sonraki aşamalara geçilir. Faz 1 aşamasında az sayıda gönüllü sağlıklı insan üzerinde denenir. Aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılır. Daha sonra Faz 2’de 100’den fazla insan üzerinde, son olarak Faz 3’de ise birkaç bin denek üzerinde uygulandıktan sonra kabul edilebilir. Daha sonra tescil öncesi ve tescil süreçleri tamamlandıktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Genellikle bütün bu süreçlerin tamamlanıp aşının kullanılmaya başlanması yıllar sürebilir.

HANGİ AŞI NE KADAR SÜREDE GELİŞTİRİLDİ?

Tarihte aşıların geliştirilmesi ne kadar sürmüştür?

Kızamık aşısı 9 yıl, kızamıkçık aşısı 7 yıl, grip aşısı 14 yıl ve tetanos aşısı 40 yılda geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan diğer aşıların geliştirilmesinin de yıllar sürdüğü düşünüldüğünde Covid-19’a karşı geliştirilecek aşı sürecinin kolay olmayacağı aşikardır. Bütün dünyada ülke yönetimlerinin de desteği ile umarız en kısa sürede aşı geliştirilecektir.

KURALLARA UYUN!

Covid-19 aşı çalışmaları hangi aşamada?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyada 135 aşı çalışmasının devam ettiği bildirilmektedir. Bu aşılardan ancak az sayıda aşı adayı insanlarda gönüllüler üzerinde denenmeye başlanmıştır. Özellikle İngiltere, ABD, Çin, Rusya, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerden gelen umut verici çalışmalar vardır.

Bu yılın sonunda veya 2021 başında bazı aşıların uygulanmaya başlayabileceği bildirilmektedir. Belki de bütün bu çalışmalara rağmen aşı geliştirilmesi yıllar sürebilir veya aşı bulunamayabilir. Bu nedenle maske takma, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına titizlikle uymaya devam ederek “yeni normale” alışmak zorundayız.

Covid-19’a karşı aşı bulunacak mı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!