G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,68
GBP40,54
BIST10.061,33
GR. ALTIN2.405,17
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Coronadan K tipi çıkış eşitsizliği büyütecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coronadan K tipi çıkış eşitsizliği büyütecek / Haberin Peşinde Urfa

Pandemiden çıkışın K tipi olacağı görüşü ağırlık kazanıyor. K’nın yukarı çıkan çizgisi zenginlerin daha zenginleşeceğini, aşağı inen çizgi ise fakirlerin daha da fakirleşeceğini sembolize ediyor. 

Corona virüsü ekonomileri resesyona sürüklerken pandemiden çıkış sürecinin “V” ya da “U” değil “K” tipi bir toparlanma olacağı görüşü ağırlık kazanıyor. K’nın yukarı çıkan çizgisi zenginliği, aşağı inen çizgisi ise fakirliği sembolize ediyor. Ekonomistler süreçte zenginlerin daha zengin, fakirlerin daha zengin hale getireceğini belirtiyor. Durumun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için daha belirgin olacağı yorumu yapılıyor.

EŞİTSİZLİK BÜYÜYOR

Corona virüsünün gelir eşitsizliğini daha da keskinleştirmesi bekleniyor. Avrupa ülkeleri arasında gelir dağılımı eşitsizliğinde Sırbistan’dan sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’de yüzde 20’lik en zengin kesim, gelirin yüzde 47.5’ini alıyor. En yoksul yüzde 20’nin ise toplam gelirden aldığı pay yüzde 6.5 ile sınırlı kalıyor. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin milli gelirden aldığı pay 2000’lerin başında %52 iken bugün bu oranın %30’lara indiğini vurgulayarak, pandeminin bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiğini belirtiyor.

Oxfam’ın son raporunda pandemi sürecinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika milyarderlerinin servetlerinin 10 milyar dolar arttığını açıklaması, eşitsizliğin derinleşeceğini doğruluyor. Bloomberg’e konuşan Nomuna Holding Araştırma Bölüm Başkanı Rob Subbaraman, pandemi sürdükçe K tipi ayrışmanın devam edeceğini belirterek gelişmekte olan ülkelerde artan borçluluğun yarattığı risklerin altını çiziyor.

BAZI SEKTÖRLER ÇIKIŞTA, BAZILARI İFLASIN EŞİĞİNDE

Pandemi etkisi ile bazı sektörler önemli avantaj sağlarken belirli sektörlerin işleri ise bıçak gibi kesildi. K harfi; bu keskin farklılığı da ortaya koyuyor. K’nın düz çizgisinden yukarı çıkan çizgi; teknoloji, perakendeciler, e-ticaret şirketleri, online eğlence şirketleri ve sağlık firmalarını temsil ediyor. Aşağı inen çizgi ise hemen hemen tüm diğer sektörleri… Örneğin Türkiye’de kapalı olan okullara, yasaklanan düğünlere hizmet veren pek çok firma, ofislere servis yapan hazır yemek firmaları, açılmayan oteller gibi pek çok işletme iflasın eşiğinde bulunuyor.

Coronadan K tipi çıkış eşitsizliği büyütecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!