G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Corona virüsü bağırsakları da vurdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Corona virüsü bağırsakları da vurdu / Haberin Peşinde Urfa

Irritable Bağırsak Sendromu (IBS) hassas bağırsak ya da huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinir. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Özer Çakır, pandemi sürecinde yaygın görülmeye başlayan hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

Hastalık, bağırsaktaki duyarlılığın artmasına bağlı olarak hayat kalitesini bozan birçok şikayetle karşımıza çıkabilir. Bunlar karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ya da ishal gibi şikayetlerden bir ya da birkaçı olabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Özer Çakır, pandemi sürecinde yaygın görülmeye başlayan hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi;

Doç. Dr. Özlem Özer Çakır

BEYİNLE İLETİŞİM BOZULUYOR

Irritable Bağırsak Sendromu’nun ortaya çıkmasında genetik yatkınlık, stres, geçirilen enfeksiyonlar, bağırsaktaki mikrobiyatanın özelliği gibi birçok faktör rol oynar. Bu durum, beyin ile bağırsak arasındaki iletişimin bozulmasıyla bire bir ilişkilidir. Covid-19 enfeksiyonu da bağırsaktaki florayı kötü yönde etkilediği için Irritable Bağırsak Sendromu sık görülmektedir. Bir diğer etki de pandeminin yarattığı her türlü stresin (yaşamın kısıtlanmasından ekonomik sıkıntılara kadar) bağırsakların fonksiyonlarını bozmasıdır.

ÖNCELİKLE TANI KONULMALI

Irritable Bağırsak Sendromu, fonksiyonel bağırsak hastalığı olduğu için tanı koyabilmek için öncelikle organik hastalıkların dışlanması gerekir. Bu organik hastalıklar (inflamatuar bağırsak hastalıkları, bağırsak polibi vb.) dışlanıp, Irritable Bağırsak Sendromu tanısı konulduktan sonra tedavisi planlanmalıdır.

HASTALIKLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI

– Egzersiz yapın: Tedavide; stresle başa çıkmanın yolları açısından egzersiz önemli yer tutmaktadır. Her gün 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Yoga ve nefes egzersizleri de faydalıdır.

– Gaz yapan gıdalardan uzak durun: Tedavide diyetin rolü önemlidir. Özellikle gaz yapan yiyecek ve içecekleri iki ay hayatınızdan çıkartın. Baklagiller, sarımsak, soğan, lahana, karnabahar, laktozlu gıdalar gaz yapma ihtimali daha fazla olan gıdalardır.

– Takviye almayın: Eğer kullanılıyorsa gereksiz vitamin ve takviye ürünlerini, bitkisel ürünleri almamak gerekir. Bütün alınan ilaç tedavilerinin, bitkisel ürünlerin ve vitaminlerin hekimlerle paylaşılması tedaviye yanıtta önemlidir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

IrrItable Bağırsak Sendromu tedavisinde, diyet, egzersiz ve gereksiz kullanılan ürünlerin kesilmesine rağmen şikayetler devam ederse, bunlara göre uygun ilaç tedavileri doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Ayrıca stres ve endişe ön planda ise buna uygun tedavilerinde planlanması gerekmektedir. Bağırsak florasının bozuk olduğunu düşündüğümüz hastalarda ise uygun probiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyon riskini artırabileceğinden probiyotik destekleri de uzun süre aralıksız kullanılmamalıdır.

Corona virüsü bağırsakları da vurdu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!