G-CV0ZL47F6D
USD32,22
EURO35,03
GBP41,02
BIST10.751,98
GR. ALTIN2.501,99
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocuklarımızı Dengeli Beslemek İçin Geliştirmemiz Gereken Tutum ve Davranışlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarımızı Dengeli Beslemek İçin Geliştirmemiz Gereken Tutum ve Davranışlar / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Çocuklarımızı Dengeli Beslemek İçin Geliştirmemiz Gereken Tutum ve Davranışlar makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Bir annenin çocuğunu beslemekle ilgili en birinci kaygısı sanırım gebe olduğunu öğrendiği ilk anda başlar ve korkarım ki annenin son nefesine kadar devam eder. Hani çevrenizde görmüşsünüzdür; 80 yaşındaki teyze 60 yaşındaki oğlunun akşam yatağa aç mı tok mu girdiğini merak etmektedir.

Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi için çok miktarda değil dengeli beslenmesi gerektiğini biliyoruz, hatta çok miktarlarla beslenince ortaya çıkan obezite ya da yeme bozuklukları kaçınmamız gereken sağlık sorunları haline gelmiştir.

İşte tam da bu nedenle, çocuklarımızın fiziksel olarak optimum seviyede gelişmesini sağlayacak dengeli öğünleri mutlulukla yemelerini sağlamak, ya da öğünlerin onlar için kabusa dönüştürmemek adına ne tür anne-baba tutumları geliştirebiliriz, bunlar hakkındaki önerileri gözden geçirelim.

Beslenme saatleriniz düzenli olsun. Ailecek aynı masa etrafında toplanıp günün gelişmelerini konuştuğumuz, gülüşüp hal hatır sorduğumuz zaman dilimlerine dönüşsün yemek saatlerimiz. Çocukları bu ortamda kınayıp azarlamaktan, duygularını incitmekten kaçınalım, aşırı tepkiler vermeyelim.

Kendimiz-pek hoşlanmadığımız bir yemek sofraya geldiğinde- abartılı tepkiler (‘Brokoli mi, hiç sevmem!!!’ gibi) vermekten kaçınalım. Unutmayalım ki bizi sürekli kaydeden çocuğumuz bunu da kopyalayacaktır. Kendimizi biraz zorlayarak az miktarda da olsa tüketirsek ondan da böyle bir davranış beklemeye hakkımız olabilir.

Tüketmesini istediğimiz gıdadan yemeyi reddettiğinde, başka bir isteğine sınır koymayalım: ‘Bunu yemezsen o çok istediğin pikniğe gitmeyiz!’ Bu şekilde cezalandırmak uygun olmadığı gibi başka bir yiyeceği ödül olarak göstermek de aynı şekilde uygun değildir: ‘Birazcık pırasa yersen sana patates kızartacağım’ gibi…

Her ne olursa olsun çocuğumuza yemesi konusunda yalvarmayalım ya da yemesi halinde rüşvet teklif etmeyelim.

Sofrada bir çeşitten kocaman bir lokma aldıysa, bunu fırsata çevirerek güzel bir övgü cümlesi sarf edelim.

Öğün başı çok az miktarda tüketen bir çocuk için az ve sık bir beslenme tablosu oluşturulabilir.

Çocuklar fikirlerinin önemsendiğini hissetmek isterler. O yüzden seçenek sunarak kendi istediğini yediğini düşündürmek elimizde. ‘Ispanak mı yoksa pırasa mı yemek istersin?’

Çocuğunuzun çok az yediğini düşünüyorsanız yeme günlüğü tutun ancak bunu bir hafta boyunca yapın. Bazen bir günde çok az yemek yiyip sonraki günlerde telafi edebilir.

Çocuklarımıza 1-6 yaş arası dönemde olumlu yeme davranışları kazandırabilirsek, onlar yaşamlarının ileriki dönemlerinde yeterli ve dengeli beslenebilen erişkinlere dönüşebilirler.

Çocuklarımızı Dengeli Beslemek İçin Geliştirmemiz Gereken Tutum ve Davranışlar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!