G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocuklarda Safra Kesesi Taşları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda Safra Kesesi Taşları / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Cerrahı için bilgi mi arıyorsunuz? Çocuklarda Safra Kesesi Taşları makalesine göz atın ve Çocuk Cerrahı hakkında daha fazla bilgi edinin 

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda safra kesesi taşları hastalığı ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Safra kesesi içinde normalde eriyik halde bulunan, kolesterol veya pigmentlerin çökelek oluşturması sonucu ortaya çıkan yapılardır.

Safra kesesi karaciğerin alt yüzüne yapışık kese şeklinde bir organdır. Görevi, karaciğerin ürettiği sarı yeşil bir sıvı olan safrayı depolamaktır. Genellikle açlık halinde safra kesesinde biriken safra, burada konsantre edilerek depolanır. Sindirim sırasında ise, safra kesesi kasılarak içindeki safrayı bağırsağa boşaltır. Safranın görevi ise yağların emilimini sağlamaktır.

Çocuklarda safra taşı oluşma sebebi

Çocuklarda safra kesesi taşları hemolitik anemiler (herediter sferositoz, orak hücreli anemi, talasemi majör, uzun süre total parenteral nutrisyon uygulanımı, sepsis, ileal rezeksiyon, ilaç kullanımı, kısa bağırsak sendromu gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Taşlar sıklıkla kolesterol, pigment ya da miks taşlardır.

Safra taşı belirtileri

Hastaların çoğunda sağ üst kadran ağrısı, kusma, ateş ve lökositoz vardır. Bu tabloya titreme ile yükselen ateş ve sarılık eklenirse akla mutlaka kolanjit gelmelidir. Ultrasonografi ile tanı konulabilir ve bu yöntemle safra kesesinin duvar kalınlığı, çevresinde sıvının varlığı ve taşların büyüklüğünü değerlendirmek mümkündür.

Çocuklarda safra kesesi taşı tedavisi

Safra kesesinde taş tanısı konulduktan sonra iv sıvı ve antibiyotik tedavisi düzenlenir, NG dekompresyon sağlanır ve akut dönem geriledikten sonra kolesistektomi ile tedavi sağlanabilir.

Çocuklarda safra taşı belirtileri varsa öncelikle bazı kan hastalıkları, gastroenteroloji ile ilgili hastalıkların incelenmesi gerekir. Bazen uzun süre seftriakson içeren antibiyotiklerin kullanımı çocuklarda safra kesesinde taş oluşumuna neden olabilir. Önce bir gastroenteroloji ve hematoloji uzmanına gidilmesi, teşhis sonrasında ise çocuk cerrahisi uzmanına başvurulması gerekir.

Çocuklarda Safra Kesesi Taşları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!