G-CV0ZL47F6D
USD32,25
EURO34,83
GBP40,56
BIST10.055,98
GR. ALTIN2.424,24
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocuklarda Kasık Fıtığı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda Kasık Fıtığı / Haberin Peşinde Urfa

Kasık Fıtığı için bilgi mi arıyorsunuz? Çocuklarda Kasık Fıtığı makalesine göz atın ve Kasık Fıtığı hakkında daha fazla bilgi edinin 

Çocukluk çağında görülen kasık fıtığı esas olarak doğumsal bir patolojidir. Ancak yenidoğan döneminden itibaren herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Görülme oranı yaklaşık %1-5 arasındadır. Prematüre bebeklerde daha yüksek orandadır. Erkek çocuklarında daha sık görülür. İki taraflı olabilir. Anne karnında iken testisin inişi sırasında var olan eldiven parmağı benzeri bir yapının normalde kaybolması gerekirken kaybolmaması nedeniyle kasık fıtığı oluşur. Kendiliğinden geçmez. Bazen beraberinde inmemiş testis de olabilir.

En önemli belirtisi kasık bölgesinde şişliktir ancak büyük fıtıklar torbaya kadar inebilir. Şişliğin nedeni fıtık kesesinin içine dolan barsaklardır. Kız çocuklarında ise genelde o taraftaki yumurta fıtık kesesinin içine girer. Ağlama, ıkınma, ayakta durma gibi durumlarda daha belirgin hale gelir.

Kasık fıtığı boğulmadığı sürece ağrıya neden olmaz. Keseye giren barsakların orada sıkışması olarak tarif edilebilecek olan fıtık boğulması, ağrı, kusma, karın şişliği gibi barsak tıkanıklığı tablosu ortaya çıkartır. Bu ölümcül olabilecek kadar ciddi bir durumdur. Hastanın acil olarak bir çocuk cerrahı tarafından görülmesi gerekir. Bu durumda hastanın acil olarak ameliyat edilmesi gerekebilir.

Kasık fıtığı tanı konduğu anda, en kısa sürede ameliyat edilmesi gereken “yarı acil” bir durumdur. Ameliyat mutlaka bir çocuk cerrahı tarafından yapılmalıdır.

Bir tarafa fıtık ameliyatı yapıldığında diğer tarafta da sonradan fıtık çıkabilir. Bu fıtığın tekrarlamış olduğu anlamına gelmez.

Ameliyatta yukarıda bahsedilen “eldiven parmağı” şeklindeki fıtık kesesi çıkarılıp boynu bağlanır. Çok küçük olmayan ve başkaca sağlık problemi olmayan çocuklar ameliyattan birkaç saat sonra taburcu edilirler. Ameliyat sonrası antibiyotik kullanımı veya günlük pansuman yapılması gerekmez. Bir hafta sonra kontrol muayenesi yapılır.

Çocuklarda Kasık Fıtığı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!