G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO34,79
GBP40,60
BIST10.279,08
GR. ALTIN2.401,07
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocuklarda Bıngıldak (Fontanel) Değerlendirmesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda Bıngıldak (Fontanel) Değerlendirmesi / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Çocuklarda Bıngıldak (Fontanel) Değerlendirmesi makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Normal fontaneller şekil ve kapanma süresi açısından normal çocuklarda çok çeşitlilik gösterir. Bir fontanelin anormal olup olmadığının anlaşılabilmesi için ilk başta normal fontanel ve varyasyonlarının çok iyi bilinmesi gereklidir. Klinik değerlendirmede en çok ön fontanel kullanılır. Yenidoğan döneminde altı tane fontanel vardır ve ön fontanel en belirgin ve büyük olanıdır. Ön fontanel sıklıklar 2.5 cm genişliğinde baklava dilimi şeklindedir. Klinikte ön ve arka fontanellerin değerlendirilmesi daha fazla önem arz eder. Yenidoğanın fontanel muayenesi nörogelişimsel değerlendirmenin esasını oluşturur. Yenidoğan kafa muayenesi kafa şekli, baş çevresi, suturların üst üste binmesi, ön fontanel ve arka fontanelin boyutlarının değerlendirilmesi ile yapılır. Fontanel muayenesi çocuk sakin, ağlamazken ve dik pozisyondayken yapılır. Fontanellerin erken ya da geç kapanması bir takım hastalıkların ve sendromların bir parçası olarak karşımıza çıkar. Akondroplazi, hipotiroidizm, Down sendromu, kafa içi basınç artışı ve rikets fontanelin geniş olmasına ya da kapanmasının gecikmesine neden olan pek çok hastalıktan bazılarıdır. Normal bir fontanelde dik pozisyonda yapılan muayenede hafifçe kalp atışı gibi yükselme ve alçalma olabilir. Şiddetli bir pulsasyon alınıyor olması ciddi bir hastalığın bulgusu olabilir. Fontanelin kabarıklığı menenjit gibi intrakranial basınç artış ile giden hastalıkların ipucu olabileceği gibi fontanel çöküklüğü de dehidratasyon gibi sıvı dengesinin bozulduğu hastalıkların bir işaretçisi olabilir. Fontanelin değerlendirilmesinde fizik muayeneye ek olarak kan testleri, transfontanel ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.Kan testlerinde kalsiyum, fosfor,alkalen fosfataz, d vitamini, parathormon, tiroid fonksiyon testleri mutlaka değerlendirilmelidir. Çocuklarda d vitamini düzeyi normal snırlarda ise bıngıldağın erken kapanması durumunda koruyucu d vitamini kullanımının kesilmesine gerek yoktur. En çok merak edilen durumlardan biri de fontanellerin kapanma zamanıdır. Ön fontanelin 3.ay ile 18 ay arasında kapanması gerekir. 3.aydan önce veya 18. aydan sonra kapanması durumunda mutlaka çocuk doktorunun değerlendirmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Bıngıldak (Fontanel) Değerlendirmesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!