G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocuklara Peygamberimiz (SAV) nasıl anlatılmalı? Çocuklarda Peygamber sevgisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklara Peygamberimiz (SAV) nasıl anlatılmalı? Çocuklarda Peygamber sevgisi / Haberin Peşinde Urfa

Kız ya da erkek çocuğunuza din eğitimi verirken Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’i doğru bir şekilde anlatmak ve Peygamber sevgisini aşılamak oldukça önemlidir. Muhafazakar anne-babalar, çocuklarına Peygamberi nasıl anlatmalı? Çocuklarla yapılabilecek salavat etkinliği…

Kız ya da erkek çocuğunuza din eğitimi verirken Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’i doğru bir şekilde anlatmak ve Peygamber sevgisini aşılamak oldukça önemlidir. Muhafazakar anne-babalar, çocuklarına Peygamberi nasıl anlatmalı? Çocuklarla yapılabilecek salavat etkinliği…

Muhafazakar ailelerin çocuklarına din eğitimi vereceği zaman anlatacakları en önemli unsurlardan birisi de Peygamber ve Peygamberlik tasavvurudur. Allah (c.c) tarafından seçilmiş bazı özel kulların, ilahi mesajları insanlara iletmesi için var olduklarının anlatılacağı din eğitiminde ‘Peygamber tasavvuru’ çocukta erken dönemde başlar. Konusu her ne olursa olsun verilmesi gereken ana bilginin çocuğun hafızasına iyice yer etmesi için onun anlayabileceği şekilde örnekler verilerek anlatılması gerekir. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’i bir çocuk gözünden anlayabilmek için Efendimiz (SAV)’i bir çocuk olarak çocuklara anlatmak oldukça mühimdir. Bizim Peygamber Efendimiz (SAV) olan Hz. Muhammed’i diğer peygamberlerden ayrıştıran özelliklerden biri olarak ilahi bilgileri tüm insanlığa diğerlerini ise sadece kendi toplumlarına iletmesi ile görevli olduğunu vurgulayabiliriz. Hem dini yönünü hem de insani yönlerini vurgulayarak anlatmamız gereken Peygamber Efendimiz (SAV)’i çocuklara en güzel şekilde izah edebilmek ve Peygamber sevgisini arttırmaya yardımcı bazı etkinliklerle sizlerleyiz. Çocuklara din eğitimi verirken Peygamber Efendimiz (SAV)’i anlatmanın en güzel yolları:

ÇOCUKLARA PEYGAMBERİMİZ NASIL ANLATILMALI?

Erken çocukluk döneminde çocuklara verilmesi gereken din eğitiminin esas amacı, dini şahsiyetlerden hareket edilerek çocuğun kişilik gelişimine katkı sağlamaktır. Elbette, bu konu ile ilgili akla ilk gelen kişi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’dir. Erken çocukluk döneminde Peygamber Efendimiz (SAV)’i anlatmak için çocukluk dönemine inmek en öncelikli konulardan olmalıdır. İlk 6 yaş döneminden sonra çocuklar çevrelerinde görüp deneyimledikleri şeyleri hafızalarına yer ederler.

Dolayısıyla din eğitiminde de çocuğun en çok göreceği kişi olan anne ve babasının bu konu ile ilgili tutum ve davranışları büyük önem taşır.

Gündelik yaşantı içerisinde yaptığımız tesbihler, okuduğumuz salavat-ı şerifeler, Efendimiz (SAV)’e karşı kurduğumuz sevgi ve saygı sözcükleri çocuğu direkt olarak etkileyecektir. Dini gelişimlerine katkı sağlamak ve çocukta Peygamber sevgisini arttıracak bazı etkinlikler düzenlenebilir. Mesela Mevlid-i Nebi haftasında evi beraber süslemek çok güzel bir başlangıç olabilir. Çocuğunuzun yaş seviyesine uygun etkinlik uygulamak istediğinizde ‘Salavat çekme etkinliği’ düzenleyebilirsiniz.

ÇOCUKLAR İÇİN SALAVAT ÇEKME ETKİNLİĞİ:

Çocuğunuzun odasına renkli bir zikirmatik yapıştırabilir, ve her içeri girişte bir kez salavat çekip zikirmatiğe basması gerektiğini isteyerek güzel bir alışkanlık kazandırabilirsiniz. Ayrıca da kapı üzerine Efendimiz (SAV)’in birbirinden güzel olan sözlerini içeren kısa hadis-i şeriflere yer verebilirsiniz. Böylelikle hadis-i şerifleri kolay yoldan zihnine yer etmesini sağlayabilirsiniz.

ÇOCUKLARA PEYGAMBERİMİZİ ANLATMANIN İNCELİKLERİ

Öncelikle kız ya da erkek çocuklarında cinsiyet farklılığından dolayı kendilerinde bulunan özelliklerin aynı olmadığı ve dolayısıyla da buna göre bir anlatım tarzı sergilemekte fayda olacağı bilinmelidir. Örneğin kız çocukları erkek çocuklarına göre daha detay, daha konuşkan ve daha güçlü görsel hafızaları olduğundan dolayı örnekler üzerinden olayları anlatabilirsiniz.

Geceleyin ay ortaya çıktığında Peygamberimiz SAV’in Ay’ı nasıl ortadan ikiye ayırdığının mucizesinden bahsedebilirsiniz.

Erkekler ise daha çok çözüm odaklıdır ve onlara liderlerin dilinden başarılı bir anlatım sergilenebilir. X kişisi normalde çok da topluma örnek bir kişi değildir ama bak o bile  Efendimiz (SAV)’i nasıl övgüyle anlatmış gibi. Kız çocuğunuza Peygamberimizin merhametinden, inceliğinden vs. bahsederken oğlunuza Efendimizin kahramanlıklarını anlatın. Kendisine yakın hissedebileceği yönlerini vurgulayın.

Çocuğunuzda hangi özellik baskınsa o karakterlerden öne çıkarak örneklemeler yapın. Meraklıysa Hz. Ali’yi, adaletliyse Hz. Ömer’i, sadaka vermeyi çok seviyorsa Hz. Ebubekir’i vs. gibi kişileri Efendimiz’in arkadaşlarından yola çıkarak bağdaştırın.

PEYGAMBERİMİZİ ÇOCUKLARA VURGULAMAMIZ GEREKEN NOKTALAR:

-Çocuklara hiçbir şekilde kızmayan, onları her zaman seven, hakaret etmeyip kalp kırmayan, yol gösterici özelliği.

-Çocuklarla şakalaşmasına örnek olarak; bazen dil çıkartıp kovadan mübarek eliyle aldığı suyu püskürtmesi ya da çocukların ayaklarını kendi ayakları üstüne koyup onları göğsüne çıkarır omzuna alıp havaya kaldırması anlatılabilir.

-Peygamberimizin çocuk sevgisi ve merhameti anlatılabilir.

-Peygamberimiz (SAV)’in yol gösterici olması…

çocuklara dini eğitim nasıl verilmeli,çocuklara peygamber nasıl anlatılmalı,çocuklarda peygamber sevgisi,çocuklarla evde yapılabilecek etkinlikler,çocuklarda din eğitimi yaşı,Okul öncesi peygamber sevgisi etkinlik

Çocuklara Peygamberimiz (SAV) nasıl anlatılmalı? Çocuklarda Peygamber sevgisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!