G-CV0ZL47F6D
USD32,35
EURO34,77
GBP40,74
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.395,14
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çin, internetle kırsal kesimi canlandırıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin, internetle kırsal kesimi canlandırıyor / Haberin Peşinde Urfa

Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin güneydoğusundaki arazi yapısını gösteren bu harita, uzmanlar tarafından coğrafi bilgi sistemi kullanılarak geliştirildi. 

Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin güneydoğusundaki arazi yapısını gösteren bu harita, uzmanlar tarafından coğrafi bilgi sistemi kullanılarak geliştirildi. 

Guangxi Bobai İlçesi’ne bağlı Silian Köyü, 2012 yılında son derece yoksul bir köydü. O dönemde köyün çevresinde sadece 4 ibaz istasyonu vardı ve tüm hanelerin sadece yüzde 35’sine geniş bant erişimi mevcuttu.

Son yıllarda, Silian köyü çevresine her yıl 4 yeni istasyon ekleniyor. 2020 başı itibarıyla Silian köyünün tamamı 4G ağı kapsamına dâhil edildi.

2022 yılında köye 5G sinyalleri dahi ulaştırılırken, fiber optik geniş bant köye girdi. Köylüler, sadece bir dokunuşla dağları aşarak dünyaya bağlanabiliyor.

ABD’li tüccar Anthony, “İnternet üzerinden eş zamanlı olarak ürün seçebiliriz. Canlı bağlantı olmasaydı, bu kadar iyi örebildiklerine inanmazdım! Harika!” diye konuştu.

Silian köyü sakini Huang Liyuan, “Ördüğüm sepetlerin yurt dışına satılabileceğini daha önce hiç düşünmemiştim.” diye söyledi.

Bu topografik haritada, her bir ışık noktası, fiber optik geniş bant kurulu bir köyü temsil ediyor. Çin’deki en büyük çöl olan Taklamakan Çölü’nün çevresinde ışık kümeleri bulunuyor. Ortalama rakımı 4 bin metrenin üzerindeki Hengduan Dağları’nda dahi ışıklı noktalar bulunuyor. Sadece 200 köylünün yaşadığı Tibet’teki Yumai Köyü’nde dahi fiber optik geniş bant kuruldu.

Bu küçük dağ köyündeki değişiklikler, Çin’in telekomünikasyon altyapısının on yıldaki değişimini yansıtıyor.

Çin’de son 10 yılda her köyü dünyaya bağlamak için ulaşılması imkânsız görülen yerlere bile teknisyenler ayak bastı. Dünyanın çatısında, uzak adalarda, Gobi Çölü’nde ve derin ormanlarda bile onları görmek mümkün.

Son on yılda, Çin’in yoksul bölgelerindeki telekomünikasyon sorunu tamamen çözüldü. Ülkenin geniş kırsal kesimlerinde geniş bant kurulu hane sayısı 100 milyonu aştı.

Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Rong ilçesine bağlı Shaojizui köyünde üretilen acı biber sosu da internet üzerinden ABD’ye ve Avrupa’ya satılıyor.

Çin’in Yunnan eyaletine bağlı Dulongjiang köyündeki ilk okul öğrencileri internet üzerinden Beijing’deki öğrencilerle aynı derslere girebilme imkânına kavuştu. Şu ana kadar, ülke genelindeki ilk ve orta okulların tamamı geniş bant bağlantısına sahip oldu.

Teletıp hizmeti tarafından kapsanan ilçe sayısı da ülke toplamının yüzde 90’ını oluşturdu. Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Tomşuk şehrinde yaşayan Turnisa Şerif, kısa süre önce Beijing’den 5G bağlantısı ile lazer göz cerrahisi hizmeti aldı.

Tomşuk Şehri sakini Turnisa Şerif, “Beijing’deki doktorlar gözlerimi uzaktan ameliyat ettiler. Gözlerim iyileşti. Ailemin üzerindeki yük de büyük ölçüde azaldı. Çok mutluyum.” diye konuştu.

Son on yılda, Çin’de giderek daha mükemmelleşen telekomünikasyon tesisleri, kentsel ve kırsal bölgeler arasındaki dijital uçurumu kapattı. E-ticaret, akıllı tarım ve teletıp gibi ileri teknolojili hizmetler, Çin’in kırsal bölgelerine girdi. Şu an ücra bir köydeki köylüler de dünya ile iletişim kurabiliyorlar.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Çin, internetle kırsal kesimi canlandırıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!