G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çin-Afrika Liderleri Diyalogu düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin-Afrika Liderleri Diyalogu düzenlendi / Haberin Peşinde Urfa

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın eş başkanlığında dün Çin-Afrika Liderleri Diyalogu düzenlendi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın eş başkanlığında dün Çin-Afrika Liderleri Diyalogu düzenlendi.

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani, Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun Afrika tarafından eş başkanı Senegal’in Devlet Başkanı Macky Sall, Afrika’daki altbölge örgütlerin temsilcisi Nambiya’nın Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Brundi Devlet Başkanı Evariste Ndayishimiy, Cibuti Devlet Başkanı Omar Guelleh, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso, Namibya Devlet Başkanı Hage Geingob, Çad Başbakanı Saleh Kebzabo, Libya Devlet Başkanlığı Komitesi Başkan Yardımcısı Musa Koni, Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı Kashim Shettima ve Afrika Birliği Komitesi Temsilcisi Albert Muchanga katıldı.

Xi Jinping'den modernizasyon vurgusu

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping diyalog toplantısında “Modernizasyon davasını el ele ilerletmek, Çin ve Afrika’nın güzel geleceğini yaratmak” temalı bir konuşma yaptı.

Çin Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez 2013 yılında Afrika’yı ziyaret eden Xi, ziyarette “samimiyet, somut neticeler, alçakgönüllük ve içtenlik” ilkesiyle ifade edilen Afrika politikasını aktardı. Xi, 10 yılda Çin ve Afrika'nın ilişkilerini daha ileri bir düzeye taşıdıklarını belirtti.

Xi, Çin’in kendi tarzındaki modernleşme yöntemiyle milletin yeniden yükselişini gerçekleştirmekte ve Afrika’nın ise barış, birlik, refah ve kendi gücüne dayalı yeni bir kıta inşa etmekte olduğuna işaret ederek, iki tarafın eşgüdüm sağlamaları önerisinde bulundu. Xi, iki tarafın adil bir uluslararası düzenin tesisini sağlaması, sömürgeciliğin etkisi ve hegemonya girişimlerine karşı çıkması, birbirlerinin çekirdek çıkarlarının yanı sıra, gelişmekte olan ülkelerin yasal isteklerini kararlılıkla desteklemesi gerektiğini dile getirdi. Xi, yeni güvenlik anlayışının hayata geçirilerek, fikir ayrılıklarının diyalogla, anlaşmazlıkların işbirliğiyle, uluslararası ve bölgesel sıcak sorunların siyasi yollarla çözülmesi çağrısında bulundu.

Çin-Afrika işbirliği ve yeni hedefler

Xi, modernizasyona erişimin çeşitli yollarla mümkün olabileceğini ve Afrika’nın kalkınma yolu konusunda Afrika halkının söz hakkı  olduğunun altını çizdi. Xi, Çin’in Afrika’nın kalkınma stratejilerine eşgüdüm sağlamayı güçlendireceğini, Afrika’nın uluslararası işlerde tek sesle kendi görüşünü ifade etmesini desteklemeye devam edeceğini kaydetti.

Xi, Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki somut işbirliği, Afrika’nın bütünleşme süreci ve modernleşme davası hakkında Çin’in tutumunu açıkladı.

Xi, Çin’in “Afrika’nın sanayileşmesini destekleme inisiyatifi” başlatmaya, “Çin’in Afrika’da tarımsal modernleşmeye yardım etmesi planı” ve “Çin ve Afrika’nın işbirliğiyle kalifiyeli personel yetiştirme planı”nı uygulamaya hazır olduğunu ilan etti.

Çin, önümüzdeki kasım ayında Hainan eyaletinde 2. Çin-Afrika Tarımsal İşbirliği Forumu’nu düzenleyecek, ihtiyacı olan bazı Afrika ülkelerine acil gıda yardımı sağlayacak. İki tarafın 100 üniversitesini kapsayan bir işbirliği programı hayata geçirilecek.

Afrika liderlerinden olumlu geri dönüşler

Xi Jinping, 2024 yılında Çin’de yeni dönem Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun düzenleneceğini ve ortak geleceğin ele alınacağını söyledi.

Afrika liderleri, diyalog toplantısını takdirle değerlendirerek, Çin’in Afrika’nın bütünleşme sürecini desteklediği için teşekkür etti. Söz konusu tedbirlerin Çin’in Afrika’nın gerçek dostu ve ortağı olduğunu kanıtladığına işaret eden Afrikalı liderler, Çin’in Kuşak ve Yol ile diğer inisiyatiflerine eşgüdüm sağlayacaklarını, Tek Çin ilkesinde ısrar edeceklerini, Çin-Afrika İşbirliği Forumu gibi mekanizmaları iyi bir şekilde değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

Diyalog toplantısının ardından ortak bildiri yayınlandı. Çin tarafı, “Afrika’nın sanayileşmesini destekleme inisiyatifi”, “Çin’in Afrika’da tarımsal modernleşmeye yardım etme planı” ile “Çin ve Afrika’nın işbirliğiyle kalifiyeli personel yetiştirme planı”nı duyurdu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

Çin-Afrika Liderleri Diyalogu düzenlendi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!