G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çiftçi uyardı: Mevsim geldi gübre yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çiftçi uyardı: Mevsim geldi gübre yok / Haberin Peşinde Urfa

Ağır sıkıntılara rağmen ayakta kalmaya çalışan çiftçilerden uyarı daha geldi. Buğday ve arpa ekimi için gübre tedarikinde sıkıntılar başladığını kaydeden Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Yeterli miktarda gübre ithalatı yapılarak makul fiyatla…

Ağır sıkıntılara rağmen ayakta kalmaya çalışan çiftçilerden uyarı daha geldi. Buğday ve arpa ekimi için gübre tedarikinde sıkıntılar başladığını kaydeden Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Yeterli miktarda gübre ithalatı yapılarak makul fiyatlarda hasat vadeli olarak çiftçimize acilen dağıtılmalıdır” dedi.

Gittikçe daha da ağırlaşan üretim maliyetlerinin yanında, ürünlerinden hakettiklerini kazanamayan çiftçiler ayakta kalma mücadelesi veriyor. Tohumdan, mazot zamlarına, yanlış politikalardan kuraklığa kadar çok çeşitli sorunlarla boğuşan çiftçiler şimdi de gübre kriziyle karşı karşıya…

Stratejik öneme sahip iki önemli kışlık ürün olan buğday ve arpanın ekim mevsiminin yaklaştığını kaydeden Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Çiftçilerimizin gübre ve tohumluk tedarikine başladığı şu günlerde dünya ile paralel olarak hammadde ve lojistik imkanlarındaki zorluklar nedeniyle fiyatların aşırı artmasının ardından şimdi de gübre tedarikinde sıkıntılar başladı” dedi.

Doğru özetle şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu: 

  • Ticaret Bakanlığı’nın gübre ihracatını kayıt altına alarak kısıtlama önlemi alması doğru bir adım olmasına rağmen tek başına yetersiz olacaktır çünkü kimyevi gübre ve hammaddesinde ülkemiz yüzde 96 oranında yurt dışına bağımlıdır.
  • Vakit bu kadar daralmışken hiç olmazsa yaklaşan buğday ve arpa ekimi için yeterli miktarda gübre ithalatı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılarak makul fiyatlarda hasat vadeli olarak çiftçimize acilen dağıtılmalıdır.

“DOĞA BEKLEMEZ, TOHUMUN TOPRAKLA BULUŞMA ZAMANI”

  • Yem maliyetlerini düşürmek için arpa ve mısır ithalatı yaparak daha düşük fiyata piyasada satan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaptığı gibi piyasalara gübre ithalatı yapılarak müdahale edilmeli ve çiftçi gübresiz bırakılmamalı, doğanın bekleyemeyeceği, tohumun toprakla buluşmasının bir zamanı olduğu unutulmamalıdır.
  • Ülkemizin gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği için büyük devlet olmanın gereği yapılarak, ileride daha büyük faturalarla karşılaşmamak için buğday ve arpa üreticilerimize destek olunmasını talep ediyoruz.

Çiftçi uyardı: Mevsim geldi gübre yok

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!