G-CV0ZL47F6D
USD32,53
EURO34,81
GBP40,62
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.445,21
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Cayma bedeli nedir ve nasıl hesaplanır? Sözleşmeden cayma halinde tüketicinin ve sağlayıcının hakları neler?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cayma bedeli nedir ve nasıl hesaplanır? Sözleşmeden cayma halinde tüketicinin ve sağlayıcının hakları neler? / Haberin Peşinde Urfa

Mevcut sözleşmesi devam eden ve kullandığı hizmetten memnun olmayan bireyler, cayma bedelinin nasıl hesaplanacağını araştırıyor. Cayma bedeli hangi durumlarda geçerli olur? Cayma halinde tüketici ve üretici ne gibi haklara sahiptir. Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde ilgili maddeler neler? Detaylar haberimizde…

Televizyon, internet ve telefon gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, tüketicilere belirli hizmetlerini indirim uygulayarak taahhüt karşılığında satmaktadır. Taahhüt süresi sona ermeden abonelik sözleşmesini terk eden tüketiciler için belirli yaptırımlar bulunuyor. Taahhüt süresi boyunca üreticinin sağladığı hizmetten memnun olmayan bireyler, bu konuda lehlerine ve aleyhlerine yasal haklarının ne olduğunu merak ediyor. Abonelik sözleşmeleri hangi durumda karşılıksız fesih edilebilir? Dahası, taahhüt sözleşmesinden doğan cayma bedeli nasıl hesaplanır?

Cayma bedeli nasıl hesaplanır?

Cayma bedeli hesaplanırken mevcut sözleşmenin süresi baz alınır. Sağlayıcı firmalar, kullanıcılara 12 ay, 24 ay veya 36 aylık taahhüt karşılığında sözleşmeler önerebilir. Bu sözleşmelerin ortak yanı, süre uzadıkça indirim bedelinin artacağıdır. Ancak, bu hizmetten memnun olmayıp ayrılmak isterseniz; sözleşmenin kaçıncı ayında olduğunuzdan yola çıkılır.

Ancak, ayrılmak istemekteki gerekçeniz daha farklı olabilir. Sözleşmelerdeki usul karşılıklı olduğu için karşı taraf, size belirlenen süreçte; bahsi geçen hizmeti (16 Mbps) sağlayamamış olabilir. Peki, böylesi durumlarda tüketicinin ne gibi yasal hakları var? 

Cayma durumunda tüketici ve üreticinin yasal hakları

Her durumda satın aldığınız hizmetin bir nüshası üretici de, bir nüshası size teslim edilir ve bu sözleşme taahhüt boyunca saklanır. Bu nüsha da üretici firmanın talepleri ve sizin beyanınız okunabilir şekilde belirtilir. Ancak, sözleşmenin dışına çıkabilecek birtakım durumlar da vardır. Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 8. maddesinin 1. fıkrasında bu konu şu şekilde özetlenmiştir:

Buradan çıkarılması gereken sonuç, taahhüt boyunca her iki tarafında yükümlülüklerini yerine getirmesidir. Satıcı, hizmet sağlayıp ödemesini almakla; müşteri de hizmet alıp, ödeme yapmakla sorumludur.

Aynı maddenin 2. fıkrası da zaman zaman sağlayıcı lehine, zaman zaman da tüketici lehine işlemektedir:

Yani, hizmet aldığınız kurum; sözleşme uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmezse ve siz bunu kayıt altına alırsanız, ücret ödemenizi gerektirecek herhangi bir durum doğmaz.

Tüketiciyi doğrudan ilgilendiren ve lehine olan o madde

Aynı yönetmeliğin “Dördüncü Bölümü”nde, tüketiciyi ve dolaylı olarak üreticiyi doğrudan ilgilendiren bir madde bulunuyor. Yönetmeliğin 14. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında tüketici hakkı net bir şekilde gözetleniyor:

14. maddenin 1. fıkrası, a bendi ve b bendinde taahhütlü abonelik sistemi net bir şekilde tanımlanıyor. Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise, tüketici hakkının sınırları çiziliyor:

Yani, abonelik süreniz boyunca sağlayıcı taraf sizi gelişmelerden bilgilendirmekle yükümlü. Sizin rızanız olmadan hiçbir değişiklik yapamayacağı gibi bu değişikliklerin aleyhinize olması imkan dahilinde değil. Eğer, bu şekilde bir sorunla karşı karşıyaysanız; bu durumu kaydedebildiğiniz takdirde yasal mercilere başvurabilirsiniz.

Tüketici, ne zaman taahhütlü aboneliğini sonlandırabilir?

İlgili yönetmelikte, tüketicinin taahhütlü abonelik sözleşmesinden ayrılabileceği duruma da yer verildi. 16. maddenin 2. fıkrasında geçen ifade, sözleşmenin ne zaman geçersiz olabileceğine ilişkin tüketiciyi bilgilendiriyor:

Yani, kontratınız devam ederken taşınmanız söz konusu olursa ve sağlayıcı firma, eski sözleşmenin dışına çıkacak bir adımda bulunursa, sözleşme ilga olur. Diğer bir deyişle, sözleşme geçerliliğini yitirir.

Taahhütlü abonelik nasıl sonlandırılır?

Tüketicilerin es geçtiği bir diğer madde de, taahhütlü aboneliğin nasıl sonlandırılacağına ilişkin sürecin nasıl işlediği. Taahhütlü olarak satın aldığınız hizmeti yeni dönemde devam ettirmek istemiyorsanız, sağlayıcıyı bilgilendirmekle yükümlüsünüz. Bu noktada, sözleşmeyi imzalayan her iki tarafın sorumlulukları bulunmaktadır. İşte o madde:

Bir ay önceden yapacağınız bildirimin akabinde, sözleşmeniz 15 gün ile 1 ay aralığında geçerliliğini yitirecektir.

Son olarak, sözleşmenizi sona erdirirken kullanabileceğiniz araç ve ortamlar şu şekilde:

  • SMS ile kontratı sona erdirme,

  • Müşteri hizmetleriyle irtibata geçtikten sonra kontratı sona erdirme,

  • Sağlayıcı firmaya dilekçe veya yazılı metin göndererek iptal ettirme,

  • Sağlayıcı firmanın adresine giderek kontrattan ayrılacağına dair bilgilendirme.

 

taahhüt, sözleşme, cayma bedeli nasıl hesaplanır, YAŞAM Haberleri

Cayma bedeli nedir ve nasıl hesaplanır? Sözleşmeden cayma halinde tüketicinin ve sağlayıcının hakları neler?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!