G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çarpık diş problemine dikkat

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çarpık diş problemine dikkat / Haberin Peşinde Urfa

Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Erol Akın, çarpık dişlerin sebebiyet verebileceği diş hastalıkları hakkında bilgi verdi.

Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Erol Akın, çarpık dişlerin sebebiyet verebileceği diş hastalıkları hakkında bilgi verdi.

Dişlerin görsel açıdan önemli olduğu kadar vücut sağlığı açısından da öneminin altını çizen Doç. Dr. Akın, çarpık dişlerin fırçalama ile yeterince temizlenmeyeceğini ve buna bağlı olarak dişlerin üzerinde biriken bakteri plağının diş taşı oluşumu, çürük ve diş eti sorunlarını meydana getirdiğini söyledi.

Doç. Dr. Akın, diş eti çarpışıklığının yamuk, birbiri üzerine binmiş düz bir sıra halinde olmamasına denildiğini belirterek, “Hem görsel açıdan  hem de fonksiyon bakımından sorunlara sebep olur. Düz olmayan, üst üste binmiş dişler gülüşü olumsuz etkilediği için kişilerde özgüven kaybına yol açar.” ifadesinde bulundu.

Çarpık dişlerin; çiğnemede ve konuşmada bozukluğa, alt ve üst çenenin doğru kapanmamasına, dişlerde dizilim anormalliklere neden olduğuna değinen Doç. Dr. Akın, “Dişlerdeki çapraşıklık ve çeneler arası ilişkideki bozukluklar sonucu çene eklemine aşırı yük biner. Tedavisi güç eklem sorunları, diş gıcırdatma, diş eti çekilmesi,  dişler etkin olarak fırçalanamaması sebebiyle lekelenmiş ve koyu renkli olarak görünüme sebebiyet verirler. Ayrıca çene kemiğinde de erimeler meydana gelebilir.” dedi.

Doç. Dr. Akın, “Çarpık dişler; genetik yatkınlık, parmak emme, erken süt dişi çekimleri, tedavisi ertelenen çürükler, genetik olarak diş eksiklikleri ya da ağızda kalmış fazla süt dişleri gibi faktörler nedeniyle oluşabilir.” diye konuştu.

Çarpık dişlerin tedavisi

Çarpık dişlerin tedavisinde ilk olarak nedeninin tespit edilip, etkenin ortadan kaldırılması gerektiğine değinen Doç. Dr. Akın, “Düşmesi gereken zamanda düşmemiş olan süt dişleri ve fazla olan dişler ağızdan alınmalıdır. Varsa ve gerekliyse kırık ve çürük sorunları giderilmelidir.” ifadesinde bulundu.

Çarpık dişlerin; diş teli ya da şeffaf plaklarla sıralı hale getirilebileceğini belirten Do. Dr. Akın, “Bazı koşullarda ortodontik tedaviye ek olarak  porselen uygulamalar da yapılabilir. En önemlisi çarpışık  dişlerin tedavisi kişiye ve duruma özel planlanmalı ayrıca doktorunun uygun gördüğü şekilde tedavisi yapılmalıdır.” diye ekledi.

Hibya Haber Ajansı

Çarpık diş problemine dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!