G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,78
GBP40,80
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.435,88
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bugün kokuyu yarın virüsü…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikalı otomotiv devi Ford, çok enteresan bir patent ile gündem oldu. Marka taksilerin içindeki pis kokuları sezen ve bunu taksiye binecek olan müşteriye bildiren uygulamanın patentini aldı. Bugün koku uyarısı yapan uygulama yarın virüs uyarısı da yapabilir mi?

Her taksi kullanan kişinin başına gelme ihtimali yüksek olan bir durum. Otomobile bindiğinizde içinin sigara, çöp ve benzeri gibi kötü biçimde kokması. Amerikalı üretici Ford bu konuyla alakalı bir patent başvurusunda bulundu. Ford’un böyle bir şey yapabilme ihtimali de bulunuyor. Çünkü elektrik olarak kokuları algılayan “Electronic nose” isminde bir teknoloji mevcut!

Ford’un böyle bir patent almasındaki en belirgin sebeplerden biri kimi insanların bazı kokulara alerjisinin olması. Alerjisi olan müşteri çağırdığı taksinin ne koktuğunu ve bundan ne kadar etkilenip etkilenmeyeceğini onu çağırmadan önce bilecek. Uygulamanın Uber gibi çağrılan aracın tüm özellikleriyle birlikte şöföründe tüm detaylarını verecek biçimde tasarlanması planlanıyor.

Markanın hedefi; içi pek hoş kokmayan taksi, Uber ya da bu tarz hizmetler veren firmaların araçları çağrıldığında içinin kokup kokmadığını size bildiren bir aplikasyon geliştirmek.

BÖYLE BİR ÖZELLİĞE GERÇEKTEN İHTİYAÇ VAR MI?

Markanın yaptığı patent başvurusunun detayları ne yazık ki gizli ve çok fazla bilgi içermiyor. Ancak sistemin çalışması için optik sensör, metal oksit yarı iletkeni, kromatograf ve spektrometre gibi cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Böyle bir sistem yemek ve kozmetik endüstrisinde kullanılıyor. Ford’un geliştirmeyi planladığı uygulama gerçek olursa bu sayede ismini bilmediğimiz kokularında neye ya da hangi kozmetik markasına ait olduğunu öğrenebiliriz.

Bugün koku için çalışan bu sistem taksi içinde olan virüs ve bakteri yoğunluğu hakkında da kullanıcıya cevap verebilir mi konusunda ise kesin bir açıklama yok.


Bugün kokuyu yarın virüsü…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!