G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO34,86
GBP40,57
BIST10.218,58
GR. ALTIN2.446,32
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Brokoli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Brokoli / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Brokoli makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Brokoli ve Doğru Pişirme Yöntemleri ;

Brokoli; K ve C vitamini, lif, potasyum, folik asit ve antioksidanlar açısından zengindir. 100 gramında 34 kilo kalori bulunmaktadır.

Brokoli sote, buğulama, haşlama olarak hazırlanabilir. Çiğ olarak da salatalarda veya dip soslarda tüketilebilir. Hem çiçeği hem de sapları yemek için tamamen güvenlidir. Bununla birlikte saplar lifli ve çiğnenmesi daha zor olabilir. Saplar ne kadar ince kesilirse çiğnenmeleri o kadar kolay olur.

Pişirme Yöntemleri

Bazı pişirme yöntemleri brokolinin besin değerini azaltabilir. Brokolinin mükemmel bir C vitamini kaynağı olduğundan bahsetmiştik. C vitamini ısıya duyarlı bir vitamindir ve içeriği pişme yöntemine bağlı olarak değişebilir.

Yapılan bir çalışmada; brokolinin tavada kızartılması %38- kaynatılması %33 oranında C vitamin kaybına sebep olduğu gözlemlenmiştir.

Brokoliyi mikrodalga fırında pişirmenin, kaynatmanın ve tavada kızartmanın brokoliye yeşil rengi veren ve bir pigment olan “klorofilin” besin değerinin kaybolmasına neden olduğu gözlemlenmiştir.

Buharda pişirme yöntemi, bahsettiğimiz diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, kayıpların minimum olduğunu göstermiştir.

Ayrıca brokoli doğal bir bitki bileşiği olan “sülforafan” açısından da zengindir. Sülforafan; kalp hastalığı, kanser, diyabet ve sindirim sorunlarına karşı korunmaya yardımcı olabilir.

ÖNEMLİ NOT: Brokolinin içerisindeki sülforafan maddesinden yararlanabilmek için brokoliyi 30 dakika karbonatlı suda bekletin. Sonra yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Bu şekilde de 30 dakika bekletin. İşte brokolinin içerisindeki sülforafan maddesini açığa çıkardınız.

Gaz/Şişkinliğe Neden Olabilir

Turpgiller familyasındaki çoğu sebze gibi hem çiğ hem de pişmiş brokoli bazı kişilerde aşırı gaz veya şişkinliğe sebep olabilir.

Özellikle, irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerde sindirim sıkıntısına neden olabilir. Bunun nedeni ise yüksek lif ve FODMAP (fermente edilebilir oligo-, di-, mono- sakkaritler ve polioller) içeriğidir.

ÖNERİ: Brokoliyi lezzet ve besin değerini arttırma amacıyla makarnalarınıza ekleyebilirsiniz. Rendelenmiş çiğ brokoli ile salatalarınızı süsleyebilirsiniz. Hafif buharda pişirilmiş brokoliyi et, tavuk, balık yemeklerinizin yanına ekleyebilirsiniz.

Brokoli

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!