G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Borç birikti, sanayici teknik iflasa girdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borç birikti, sanayici teknik iflasa girdi / Haberin Peşinde Urfa

Pandemide çarkı döndürebilmek için aldığı borçlar yüzünden borçluluk oranı yüzde 250’leri aşan ve ödeme sıkıntısı yaşayan sanayicilerin teknik iflas sürecine girdiği bildirildi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, pandemide hibe desteği ve…

Pandemide çarkı döndürebilmek için aldığı borçlar yüzünden borçluluk oranı yüzde 250’leri aşan ve ödeme sıkıntısı yaşayan sanayicilerin teknik iflas sürecine girdiği bildirildi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, pandemide hibe desteği verilmeyen sanayicinin çarkı borçla döndürme yoluna gittiğini, aşırı artan borçların ise sanayiciyi zora soktuğunu söyledi. Sanayicinin üzerindeki borç yükünün varlıklarının yüzde 250’sini aştığını ifade eden Başkan Özdebir, “Yüzde 250 borçluluk demek teknik iflas demektir. Otomotiv, inşaat ve turizmde borçluluk oranı yüzde 500’leri buluyor. Teknik iflas mevzuat düzenlemesiyle durduruldu. Ancak bu sürdürülebilir değil. Mutlaka önlem alınmalı” uyarısında bulundu.

Teknik iflas, fiilen iflas etmeseler dahi şirketlerin teorik olarak iflas etmiş sayılabilecekleri borçluluk durumlarının ortaya çıkma haline deniyor. Aktiflerindeki varlıkları borçlarını karşılamaya yetmeyen şirketlerin, yasa gereği mahkemeden iflaslarını istemeleri gerekiyor. Ancak, 2018’in Temmuz ayında döviz fırlayıp şirket borçluluk oranları aşırı yükselince, iflas başvuru zorunluluğu 1 Ocak 2023 tarihine kadar durduruldu.

168 MİLYARLIK ALACAK

ASO Başkanı Özdebir, ABD ile AB ülkelerinin pandemi döneminde şirketlerine milli gelirlerinin yüzde 24’üne varan oranlarda hibe desteği sağladığını, Türkiye’nin ise hibe yerine şirketlerini daha da borçlandıracak yöntemlere başvurduğunu söyledi. Özdebir, devletten olan 168 milyar liralık birikmiş KDV alacağının şirketlere ödemesiyle borçluluk sorunun çözülebileceğini ifade etti. Bu sayede devletin borcundan kurtulacağını ve piyasanın da canlanacağını  belirten Özdebir, sistemi anlatmak için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan randevu istediklerini bildirdi.

Nurettin Özdebir

BU FAİZE YABANCI GELMİYOR ÇÜNKÜ GÜVEN EROZYONU VAR

Başkan Özdebir, Türkiye’nin dünyanın en yüksek faizini verdiği halde yabancı sermayeyi çekemediğini, bunun da ülkenin imajında yaşanan erozyondan kaynaklandığını söyledi. Özdebir, Türkiye’nin imajındaki bozulmanın bir kısmının içerde yapılan hatalardan, bir kısmının da FETÖ üyelerinin ülke aleyhine yaptıkları propagandalardan kaynaklandığını ifade etti. TL’nin aşırı değer kaybettiğine de işaret eden Özdebir, Merkez Bankası’nın faiz düşürerek herkesi ters köşeye yatırdığını, ancak yüksek faizle üretimin sürdürülemez olduğunu söyledi.

Borç birikti, sanayici teknik iflasa girdi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!