G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bebeklerde reflünün doğal ilacı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebeklerde reflünün doğal ilacı / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar, bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan reflüyü, HaftaSonu’na anlattı.

Reflü bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri… Kusma, emmeyi reddetme, huzursuzluk ve kilo alamama gibi belirtilerle kendini gösteren hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışlar şikayetleri artırabilirken, bu duruma bağlı hastalıkları da tetikleyebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar, reflüyle ilgili anne babalara rehber olacak bilgiler verdi. İşte onlar…

Dr. Kemal Akpınar

BU HATALARI YAPMAYIN

Aslında her bebek emzirme sonrası bir miktar kusabilir. Bebeğin emzirilme sırasında yuttuğu havanın, bir miktar gıdayla birlikte dışarı çıkması istem dışıdır (emdikten sonra 30 dakika içinde su, süt ya da süt kesiği şeklinde, ağız kenarlarından taşma biçiminde) ve bu da fizyolojik reflü olarak tanımlanır. Genellikle yanlış pozisyonda emzirme ya da fazla emzirme gibi sebeplerden olabilir. Ancak ne zamanki kusmaların sıklığı artar, bebek yemeyi reddeder, kilo almaz, uyuyamaz ve huzursuz olursa, işte o zaman hastalık olarak tanımladığımız reflüden bahsedebiliriz. Bir hastalık olarak reflü, her bebekte görülmese de yeni doğan bebeklerin önemli kısmında (bir aylık bebeklerin yüzde 70’inde) karşılaşılan bir durum. İki yaş sonrası ise reflünün sıklığı yüzde 5’lere kadar düşer.

BÜYÜME GERİLİĞİ OLUŞUR

Hastalığa dönüşmüş reflüde, sık yaşanan kusmalar, beslenmeyi reddetme, kilo alamama, büyüme geriliği, ağız kokusu gibi şikayetler görülür. İki yaş üstü çocuklarda ise midede şişkinlik, yanma hissi ve kabızlık gibi ek şikayetler gözlenir. Erken tanıda en önemli kriter ayrıntılı öykü ve fizik muayenedir. Kesin tanı için daha ileri tetkikler yaptırılabilir. Anne sütü reflünün doğal ilacıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü sıklığı daha az görülür. Tedavi aşamasında ilk olarak anneye, yaşam biçimini düzeltecek (doğru emzirme tekniği, annenin beslenme tarzı, anti reflü mamalar…) yaklaşımlar önerilir. Medikal tedavilerde ise önce mukoza koruyucu ve ardından mide asit baskılayıcı ilaçlar, yemek borusu ve mide hareket düzenleyici ilaçlar, mide içeriği kıvam artırıcılar verilebilir.

GECE BESLEMEYİN

– Eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız, gece beslemeyin. Sık kusan bebeklerde günün son beslemesi, uykudan 1-2 saat önce yapılmalıdır.

– Bebeğiniz en az iki kez emmeyi ya da biberonla beslenmeyi reddettiği anda beslemeyi sonlandırın. Unutmayın; tekrar acıkması için mide içeriğinin bağırsaklara inmesi gerekir. Beslemede ısrarcı olursanız kusma artar.

– Özellikle emzirme dönemindeyseniz, sizi rahatsız eden her besin bebeğinizi de rahatsız edecektir.

ALT BEZİNİ SIKMAYIN

– Emzirme ya da biberonla besleme sonrasında, bebeğinizin yatakta başının geleceği kısmı 10-20 açılık bir yükseklikte tutmanızda fayda var.

– Başını sola çevirerek uyumasını sağlayın.

– Özellikle alt bezini çok sıkmayın.

KUSMALAR NASIL AZALTILABİLİR?

Hastalıksal olmayan fizyolojik reflüdeki emzirme ya da biberonla besleme sonrasında görülen olağan kusmalar şöyle azaltılabilir.

– Bebeğinizi mutlaka dikey pozisyonda emzirin.

– Bebeğinizin sadece göğüs ucunu değil memenin kahverengi alanını da kavramasına dikkat edin. Böylece hava yutmasını ve kusmasını azaltmış olursunuz.

– Emdikten sonra uygun pozisyonda omzunuza koyup sırtına masaj yaparak gazını çıkarın.

Bebeklerde reflünün doğal ilacı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!