G-CV0ZL47F6D
USD32,23
EURO35,13
GBP40,88
BIST10.156,19
GR. ALTIN2.472,11
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bebeklerde Gaz Sancısı (Bebeklik Koliği)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Bebeklerde Gaz Sancısı (Bebeklik Koliği) makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin

Bebeklik koliği; genellikle akşam saatlerinde olan nedeni bilinmeyen bebeğin bir türlü susturulamadığı yüksek sesle ağlama ile karakterize bir durumdur. Bu sırada bebek bacaklarını karnına çeker, yumruklarını sıkar ve yüzünde kızarma olur. Kolik ağlamaları en erken 2. haftada başlar, 6. haftada doruk noktaya ulaşır ve 4-6. ay civarında ağlamalar kaybolur.

Bebeklik koliği, üçler kuralı dediğimiz ‘en az 3 haftadır olan’, ‘haftada en az 3 gün’ ve ‘günde en az 3 saat’ süren ağlama nöbetleri olarak tanımlanır. Bebeğin anne sütü veya mama ile beslenmesi kolik sıklığı açısından fark yaratmaz. Her ne kadar bu durum sindirim sistemi ile ilişkilendirilse de yüksek tınılı ağlamanın normal gelişimin bir parçası olduğu düşünülmektedir.

Bebeklik koliği, bebeğin sağlığı üzerine herhangi bir olumsuz etki bırakmaz. Bu durumdan en çok anne ve babalar etkilenmekte ve kaygı düzeyleri artmaktadır. Ağladığı için hastaneye götürülen bir bebeğin fizik muayenesinin çok dikkatli bir şekilde yapılması doğru tanı için çok önemlidir. Bebeklik koliği tanısı için mutlak aranan koşul, bebeğin yeterli kilo almasıdır. İyi kilo alımı olan bir bebekte ciddi hastalık ihtimalleri dışlanır.

Bebeklik koliğinin altında geçici laktoz intoleransı veya inek sütü protein allerjisi olabilir. Anne sütü alan bebeklerde laktaz damlası veya mama ile beslenen bebeklere laktoz oranı düşük mamalar önerilerek ya da anneye süt ve süt ürünlerinden muaf bir diyet verilerek alınan cevaba göre bu iki durumun ayırıcı tanısı yapılabilir.

Bebeklik koliğinde bazı ritmik sakinleştirme yöntemlerinden yararlanılabilir. Sallama, masaj yapma, ninni söyleme, saç kurutma makinesi veya su sesi gibi anne karnında duymaya alışkın olduğu sesleri çıkartma, arabayla gezdirme veya karnına hafif sıcak uygulama gibi yöntemler ağlamanın şiddetini ve süresini azaltırlar.

Bebeklik koliği için çok çeşitli gaz damlaları ve bitkisel çaylar önerilmektedir. Ancak hiçbirisinin etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamıştır.

Bebeklerde Gaz Sancısı (Bebeklik Koliği)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!