G-CV0ZL47F6D
USD32,19
EURO34,99
GBP40,94
BIST10.948,00
GR. ALTIN2.513,09
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bayramda virüse dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayramda virüse dikkat! / Haberin Peşinde Urfa

Prof Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Yakınlarınızı ziyaret etmek yerine telefonla arayın. Eğer ziyarete gidecekseniz açık alanları tercih edin, sarılmayın, el öpmeyin ve görüşmeleri kısa tutun’ uyarılarında bulundu. 

Ülkemizde de koronavirüs vaka sayılarında beklenen azalma olmuyor. Dolayısıyla yaklaşan Kurban Bayramı da kurallara uyulmadığı takdirde bulaş açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a bayramda virüse karşı alınması gereken tedbirleri sordum. İşte Prof. Dr. Ceyhan’ın bu konudaki uyarıları ve önerileri…

Bu bayram eski bayramlar gibi olmayacak

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan

Ziyaret süresi ne kadar uzarsa risk o kadar artar

Bayramda en doğrusu mümkün olduğu kadar az kişiye gitmek ve özellikle risk grubunda olanlara virüsü bulaştırmamak için gitmemek en doğrusu… Bunlar kimdir? 65 yaş üzeri, kronik hastalığı olanlardır. Eğer bu kişilere gidilecekse mümkün olduğu kadar uzak mesafeden ve fazla uzatmadan bayramlaşmak gerekir. Ziyaretlerde süre ne kadar uzarsa bulaş ihtimali o kadar yüksek olur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kısa süreli bir görüşme yapılmalı. Hatta bu ziyaretlerin evin önünde, bahçede olması riski 19 kat daha azaltacaktır. Bunun dışında herkesin elinin değdiği yerlerin mutlaka dezenfektanla temizlenmesi lazım. Bir diğer önemli nokta yüksek sesle konuşulmamalı. Yüksek sesle konuşmak ciddi şekilde virüsün bulaş riskini artırıyor. Özellikle öksürüğü, hapşırığı, ateşi olan insanların da kesinlikle başkalarıyla görüşmemeleri lazım.

Hayvandan bulaşır mı?

Kurban Bayramı’nda 3 riskli durum var. Bir tanesi kurban kesimi sırasında insanların aynı anda çok kalabalıklaşıp, solunum yoluyla bulaş için risk oluşturması… Kurbanın kesiminden kullanılan aletlerden riskli bir durum olmaz. Yoksa hayvandan zaten bulaşmadığı için risk yok. Bayramda ikinci risk toplu taşıma araçları… Örneğin bayram namazının arkasından insanlar aynı saatlerde yola çıkar ve toplu taşıma araçlarında kalabalıklar oluşturursa burada risk olabilir. Üçüncüsü ise evlerde, kapalı ortamda özellikle de risk grubuna giren yaşı 65’in üzerinde olan ya da kronik hastalığı bulunan kişilere yapılan ziyaretlerdir.

Bayram namazını dışarıda kılın

Bayram namazları, cuma namazlarından daha kalabalık olur. O yüzden mümkün olduğu kadar dışarıda, caminin içinde değil dışarda namaz kılmaya gayret etmek lazım. Yine maske ve mesafe kuralına uyulmalı. İnsanlar dualarını içinden okumalı. Yüksek sesle konuşmak, bağırmak, şarkı söylemek riski artırıyor. Daha çok virüs çıkıyor ortaya…

SARILMAYIN, EL ÖPMEYİN

Bunların hepsinde temel 2 faktör var. Birincisi mesafeye uymamak, ikincisi maske takmamak ya da düzgün takmamak. Eğer bunlar olur, bir de temasla bayramlaşmaya kalkılırsa, sarılarak, öpüşerek ya da el öperek… Bu durumda bulaş ihtimali çok yüksektir. Özellikle risk grubunda olan kişiler, eğer evlerine misafir gelirse onlara 2 metreden daha yakına kabul etmeden, onların maskelerini çıkarmalarına izin vermeden, temas etmeden bayramlaşacaklar. Eğer mümkünse açık havada, kapının önünde bir yer olabilir, varsa bahçe olabilir. Buralarda bayramlaşmaları yapmakta yarar var. Tabii buralarda da maske takıp, mesafeyi koruyacaklar. Maskesiz ise 2 metre, maske varsa 1.5 metre mesafe olacak, maskeler takılmış olacak. Bunun dışında ikramların yaklaşarak verilmesi önlenmeli. Örneğin kolonya, şeker ikram edilecekse onlar masaya bir yere konulmalı, insanlar oradan kendileri almalı.

Bayramda virüse dikkat!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!