G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Başkan Soyer: “Kimsenin kuşkusu olmasın yatırımlarımız devam edecek”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Soyer: “Kimsenin kuşkusu olmasın yatırımlarımız devam edecek” / Haberin Peşinde Urfa

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, düzenlediği basın toplantısında kent gündemine ilişkin açıklamalar yaptı.

Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri de katıldı.

“İzmir'de Ulaştırma Bakanlığı'nın tek bir metre tüneli yok”

Türkiye’deki ekonomik krizin giderek derinleştiğine dikkat çekerek sözlerine başlayan Başkan Tunç Soyer, çok ağır koşullara rağmen yüksek kalitede hizmet etmeye devam ettiklerini vurguladı.

Başkan Soyer, “Göreve geldiğimizde Büyükşehir'in 650 milyon Euro civarında borcu vardı. Bunu 4 buçuk senenin sonunda 550 milyon Euro’ya indirdik. Ancak hikaye böyle değil. Borcumuz dört misli artmış görünüyor. Döviz kurunu biz belirlemiyoruz. Bizim yaptığımız borcumuza sadık kalmak ve geri ödemeye çalışmak. Ancak biz geri ödüyoruz, borcumuz büyüyor. Neden dış borç arayışı içerisindeyiz? Çünkü Hazine'den aldığımız pay ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesini oluşturuyor ve bütün yatırımlarımızı bununla yapıyoruz. Ancak hükümetimiz raylı sistem yatırımları, arıtma tesisleri yatırımları, içme suyu yatırımlarına girmiyor. Halkapınar Otogar Metrosu 8 sene önce Cumhurbaşkanlığı yatırım planına alındı. Fakat 8 senedir iz bedelle geçiliyor. İzmir'de Ulaştırma Bakanlığı'nın tek bir metre tüneli yok. İzmirli bu çağdaş ulaşım aracından mahrum mu kalacak? Finansman kaynağı yaratıyoruz ve biz yapıyoruz” dedi.

“Hükümetin metronun parasını aktarması lazım”

Buca Metrosu'nun sadece İzmir tarihinin değil Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılan en büyük kamu yatırımlarından biri olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, şunları söyledi:

“4 sene ödemesiz dönemde inşaatı bitiyoruz. Kalan dönemde zaten işletmeye alınan sistem kendi kendini geri ödüyor. Devletin, belediyenin ve vatandaşın cebinden para çıkmadan bu yatırımı İzmir’e kazanıyoruz. Bütün bu ekonomik kriz içerisinde biz 'Acaba Buca Metrosu'nun parası ne olacak' diye bir telaş içerisinde değiliz. Çünkü kurduğumuz konsorsiyum ile o para yatıyor. Hak edişlerle iş yürüdükçe firmaya parası ödeniyor. Ancak Narlıdere Metrosu’nda durum böyle değil.”

Başkan Soyer, Narlıdere Metrosu’nun yüzde 95’inin tamamlandığını belirterek, “Neredeyse bitti. Kalan son 30 milyon euro, mart ayında geldi. Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılması lazım. Ama yapmıyorlar. Hiçbir şey istemiyoruz. Kefalet, teminat, taahhüt istemiyoruz. Banka yatırım programında olan bir projeyi tamamlamak için hakkımız olan meblağı göndermiş. Bunu hükümetin aktarması lazım. Aktarmıyor. Talep ediyoruz. Cevap yok. Geçenlerde AK Partili arkadaşlarımızdan rica etmiştik. Birlikte Ankara'ya gidelim dedik. Bakanlıklara birlikte gidip taleplerimizi anlatalım dedik. 'Tabii' dediler ama bugün itibari ile bir geri dönüş yok. Asla şikayet etmek değil derdim. Biz bu hikayeyi sürdürmeye devam edeceğiz. Yeni metro hatları, yeni arıtma tesisleri yapmayı sürdüreceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yangın ortamında, ekonomik kriz ortamında dimdik ayakta olan bir kurum. Bütün bu yatırımlarına tereddütsüz devam edecek. Kimsenin kuşkusu olmasın. Sapasağlam ayaktayız. Bütün engelleme çalışmalarına rağmen en kaliteli hizmeti vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“Çelmelerden bahsetmem lazım”

Harmandalı Çöp Depolama Alanı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Burada bir parça çelmelerden bahsetmem lazım. 2018’den önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bergama, Ödemiş, Urla, Menderes ve Çiğli Harmandalı’nda, yani 5 noktada çöp atık bertaraf tesisi kurulmasıyla ilgili bir mutabakata varıyorlar. Harmandalı'nda var olan ve vahşi depolama alanı diye tabir edilen bölgeye 9 ilçeden çöp götürülüyordu. Sonra değişen mevzuatla 30 ilçenin atığının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bertaraf edilmesi bekleniyor. Sadece Harmandalı yeterli olmayacak, diğer 4 noktada da bu tesislerin kurulması gerektiğine karar veriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bölgedeki heyelanın incelenmesini talep ediyor. Bu inceleme devam ediyor. Görünen o ki; bu heyelan oradaki arıtma tesisi nedeniyle ortaya çıkan bir şey değil. 2024’ün sonunda burayı kapatıp 2025’te orada çöp depolama atık bertarafını sonlandırmayı planlıyoruz” dedi.

“İzmir’in toplam çöpü 4 bin 500 ton civarında”

Başkan Soyer, İzmir’in nüfusunun 4 buçuk milyona çıktığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Dolayısıyla en az 4 ayrı noktada atık bertaraf tesisine ihtiyaç var. Bergama ve Ödemiş’teki çalışıyor. Bergama bin ton, Ödemiş’teki bin 200 ton kapasiteyle çalışıyor. İzmir’in toplam çöpü 4 bin 500 ton civarında. Bu iki tesis toplam 2 bin 200 ton civarında atığı bertaraf ediyor. Fakat Harmandalı’yı kapatacaksak başka bir şeye ihtiyaç var. Menderes ve Urla’da da bertaraf tesislerine ihtiyaç var. Urla ve Menderes’te ne oluyor? Urla’da öngörülen alan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü tarafından reddediliyor. Urla Uzunkuyu eski taş ocağı atık sahası da uygun bulunmuyor. Dolayısıyla Urla’da durduruluyoruz.” diye konuştu.

“İzmir bu memleketin lokomotifi olmaya devam edecek”

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm engellemelere rağmen İzmirli vatandaşları mağdur etmeyeceklerini dile getiren Başkanı Soyer, şunları kaydetti:

“İzmirlinin beklediği ne varsa hepsini yerine getirmeye devam edeceğiz. Biz bütün bu koşullara rağmen dış borcumuzu da gününde ödemeye devam ediyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşu üzerinde notumuz AAA olarak devam ediyor. Bu kadar engellemelere rağmen o yatırımların her birinde somut adım atıyoruz. Biz tasarruf konusunda 'Aman tasarruf et' denilecek en son belediyeyiz. Kime söylenmesi gerekiyorsa ona söylesinler. Bize söylemesinler. Çok sıkıntılı günlerden geçiliyor ama kimse enseyi karartmasın. İzmir bu memleketin lokomotifi olmaya devam edecek. En başarılı çözümleri ortaya koymaya devam edecek. Kim ne kadar çelme takmaya çalışırsa çalışsın, kim ne kadar engellemeye çalışırsa çalışsın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurumsal kapasitesi mükemmeldir.”

Hibya Haber Ajansı

Başkan Soyer: “Kimsenin kuşkusu olmasın yatırımlarımız devam edecek”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!