G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Baş Dönmesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baş Dönmesi / Haberin Peşinde Urfa

Baş Dönmesi için bilgi mi arıyorsunuz? Baş Dönmesi makalesine göz atın ve Baş Dönmesi hakkında daha fazla bilgi edinin 

Baş dönmesi ya da Latince karşılığı ile vertigo, kişinin kendisinin veya çevresinin hareket ediyormuş algısıdır. Kimi zaman hastalar bunu deprem oluyormuş gibi veya ayağının altından yer kayıyormuş gibi diye de tarif etmektedirler. Genellikle saniyeler veya dakikalarca sürer. Ancak bazen de günlerce sürebilmektedir. Genellikle bulantı, kusma ve dengesizlik te tabloya eşlik eder.

Baş Dönmesi Neden Ortaya Çıkar?

Baş dönmesi şikayeti iki temel yapının hasarından kaynaklanabilmektedir. Bunlar beynin alt, arka kısmında yerleşmiş olan beyincik ve iç kulakta salyangoz şeklinde olan yapıdır. Bunların hasarlarında baş dönmesi ve dengesizlik oluşabilmektedir. İç kulak hastalıklarında ortaya çıkan baş dönmesine periferik vertigo, beyincik hastalıklarında ortaya çıkana ise santral vertigo adı verilmektedir. Bu nedenle baş dönmesi KBB ve nöroloji branşlarının ortak sorunudur.

Bu İki Yapının Hasarlarında Ortay Çıkan Baş Dönmesinin Farkları Nelerdir?

Kulak kökenli baş dönmeleri özellikle başlangıç döneminde son derece şiddetli baş dönmesi, bulantı, kusma, şiddetli dengesizlik ile birliktedir. Hasta hareket ettiği zaman özellikle şiddetlenir. Bu nedenle hasta yerinde hareketsiz kalmayı tercih eder. Günler içerisinde şiddeti genellikle azalır. Görme problemi pek eşlik etmez. Kulaklarda şiddetli uğultu, çınlama ve dolgunluk hissi ile birliktedir. Özellikle mevsim geçişlerinde, soğuk hava, cereyan maruziyetlerinde sık olarak gözlenmektedir. Beyincik kökenli baş dönmesi ise hareket ve pozisyondan bağımsız olarak sürekli şekilde olan baş dönmesidir. Etkilenen beyincik tarafına doğru hastayı çeker tarzda dengesizlik te vardır. Bu nedenle hastanın yürüyüşü son derece zordur. Bağlantıların etkilediği durumlarda çift görme olabilmektedir. Yine bazen konuşmada da bozulma vardır. Bu durumda kişinin konuşması sarhoş gibidir.

Hangi Hastalıklar Baş Dönmesine Neden Olabilmektedir?

İç kulak hastalıkları: kulağın akıntılı kronik hastalıkları, işitme kaybı ile giden kulak hastalıkları, Meniere hastalığı, pozisyonel vertigo, viral bir enfeksiyonun denge sinirini etkilemesi gibi

Beyincik ve bağlantılarının hastalıkları: kanama, damar tıkanıklığı, MS, iltihap, tümör gibi.

Teşhis Nasıl Konulur?

Teşhiste hastanın anlattıkları ve muayene bulguları önemlidir. Buradan elde edilen ip uçları ile şikayetin iç kulak ya da beyincik kökenlimi olduğu anlaşılabilir. Ayrıca beyin MR incelemesi beyincik kökenli olanlarda kesin nedeni göstermede yardımcıdır.

Baş Dönmesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!