G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,74
GBP40,64
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.396,14
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bakan Varank: “Antakya künefesi AB nezdinde tescil aşamasına gelen 9. ürünümüz oldu”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Varank: “Antakya künefesi AB nezdinde tescil aşamasına gelen 9. ürünümüz oldu” / Haberin Peşinde Urfa

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerine sunum yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasında Antakya künefesinin Avrupa’da tescil aşamasına geldiğini açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerine sunum yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasında Antakya künefesinin Avrupa’da tescil aşamasına geldiğini açıkladı.

Bakan Varank, komisyonda yaptığı konuşmada, coğrafi işaretlerin uluslararası düzeyde korunmasına özel önem verdiklerini belirterek “Antakya künefesi, Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde ilan edilerek Avrupa’da tescil aşamasına gelen son ürünümüz oldu.” dedi.

Bakan Varank’ın sunumu ve bazı milletvekillerinin konuşmalarının ardından komisyona yemek arası verildi. Aranın ardından Hatay milletvekilleri, komisyon üyelerine Antakya künefesi ikram etti. Meclis bahçesindeki ikrama Bakan Varank’ın yanı sıra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Komisyon Sözcüsü Abdullah Nejat Koçer, AK Parti Hatay milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, CHP’li Serkan Topal, TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar, ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin katıldı. Varank, beraberindekilerle birlikte Antakya’dan getirilen künefeye şerbetini döktü, daha sonra da milletvekillerine ikram etti.

“Coğrafi işaret tescili”

Bakan Varank, ikramın ardından yaptığı açıklamada TÜRKPATENT’in Türkiye’de yerel değerlerin yaşatılması için coğrafi işaret tescil uygulaması yaptığını belirterek unutulmaya yüz tutan yerel değerlerin, bu uygulamayla yaşatıldığını söyledi. Türkiye’de coğrafi işaret verilen ürünlerin sayısının bin 200’ü aştığına dikkati çeken Varank, “Yerelde ürünleri tescil etmek önemli ama aynı zamanda uluslararası arenada da Türkiye’nin sahip olduğu değerleri tescil altına almak, onların korunmasını sağlamak da önemli. Bu manada AB nezdinde de ürünlerimizi tescil ettiriyoruz.” diye konuştu.

Varank, coğrafi işaretler alanında çalışmaları sürdüreceklerini vurgulayarak “Bunlarla ilgili mücadeleyi uluslararası arenada vereceğiz. Antakya künefesi AB nezdinde tescil aşamasına gelen 9. ürünümüz. İnşallah bundan sonra diğer ürünlerle devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm Türkiye’yi de Hatay’a davet ediyoruz. Hatay kültürünü, lezzetlerini görsünler, Antakya künefesini de tatsınlar.” ifadelerini kullandı.

“Koruma altına alınacak”

Tescil için yapılan başvuruya ilişkin inceleme süreçleri başarıyla tamamlanan Antakya Künefesi, 15 Kasım 2022 tarihinde AB nezdinde ilan edildi. Üç aylık ilan süresinin sonunda Antakya Künefesi, AB ülkelerinin tamamında koruma altına alınmış olacak. Antakya künefesi, AB’de tescilli 9’uncu coğrafi işaret olacak. Daha önce AB’den tescil alan 8 ürün şöyle: Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı ve Taşköprü Sarımsağı.

Hibya Haber Ajansı

Bakan Varank: “Antakya künefesi AB nezdinde tescil aşamasına gelen 9. ürünümüz oldu”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!