G-CV0ZL47F6D
USD32,53
EURO34,81
GBP40,62
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.445,21
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bakan Fidan: “Yunanistan ile ilişkilerimizde yeni ve olumlu bir döneme girmiş bulunuyoruz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Fidan: “Yunanistan ile ilişkilerimizde yeni ve olumlu bir döneme girmiş bulunuyoruz” / Haberin Peşinde Urfa

DEREN KOCAMANOĞLU-05.09.2023-HİBYA- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile Ankara’daki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Fidan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Yunanistan’da son dönemde yaşanan orman yangınlarından dolayı kendisine bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Komşumuz Yunanistan’a her zaman için yardıma hazır olduğumuzu da buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Yunanistan ile ilişkilerimizde yeni ve olumlu bir döneme girmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz temmuz ayında Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi esnasında Sayın Cumhurbaşkanımız ile Yunanistan Başbakanı bir araya gelmişti. O dönemde iki lider, tekrar olumlu bir hava içerisinde iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınmasını, sorunların yeni bir perspektifle çözülmesi konusunda fikri birliğine varmışlardı ve dışişleri bakanlarına da bu konuda görev vermişlerdi.

 Biz de bugün liderlerimizin o görüşmede ele aldıkları konuların takibini yaptık. İlişkilerimizi kapsamlı bir şekilde gözden geçirdik, önümüzdeki aylara ilişkin yol haritamızı inceledik. İki hafta sonra Sayın Cumhurbaşkanımız ve Yunanistan Başbakanı New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir araya gelecek. Ekim ayında da Yunanistan’da bakan yardımcılarımız düzeyinde siyasi istişareler ve ortak eylem planı toplantıları gerçekleştirilecek. Önümüzdeki dönemde güven artıcı önlemler ve istişari görüşmeler toplantılarının da yapılması gündemimizde bulunmakta.

Diyalog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanması bizim için olumlu bir gelişme. Bunun sürdürülmesine yönelik karşılıklı irademizi meslektaşımla beraber teyit ettik. Sorunların iki komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yolunda çözüleceğine inancımızı yineledik. Ege ve Doğu Akdeniz bağlamındaki sorunlarımızı kapsamlı şekilde değerlendirdik. Ege’de görüş ayrılıklarımız var. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk. Sürecin önümüzdeki dönemde yeniden başlaması üzerinde durduk. Sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirme konusunda hemfikir olduk.

Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye olarak her zaman hakça paylaşım ilkesini savunduk. Kıbrıs Meselesi konusunda da mevkidaşım ile görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs Meselesinin çözümüne ilişkin görüşlerimiz belli. İki garantör ülke olarak bu konuyu görüşmeye devam edeceğiz. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi için atılabilecek adımları da ele aldık. Bu konudaki ortak eylem planının iyi işlemesinden de ayrıca memnuniyet duymaktayız.

Turizm alanında iş birliğimizi artırmak da gündemimizde. FETÖ, PKK ve DEAŞ/KPC gibi terör örgütleri ile mücadelemizde de komşumuzdan etkin iş birliği görmeyi beklediğimizi ilettik. Yasa dışı göç konusu rekabet değil, iş birliği alanı olmalı. Ege’de daha fazla can kaybı görmek istemiyoruz. Yunanistan’da yaşayan soydaşlarımızın sorunlarını da önemli bir gündem maddesi olarak ele aldık. Ülkemizdeki azınlıkların sorunları konusunda da pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirmiştik. Aynı yapıcı yaklaşımı soydaşlarımız için de bekliyoruz. Yunanistan’daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz. Osmanlı eserlerinin restorasyonunda desteğe hazırız.

Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyla uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Aramızdaki karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde biz diyalog kanallarını açık tutmamıza imkan sağlamakta ve biz bu açık diyalog kanalları çerçevesinde krizleri bertaraf etmek konusunda çok daha hızlı hareket edebiliyoruz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na gerçekleştirmiş olduğum ziyaret çerçevesinde özellikle Birleşmiş Milletler ilkeleri kapsamında uluslararası hukuka saygı çerçevesinde ve ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkiler çerçevesinde sorunlarımızı, görüş ayrılıklarımızı giderebiliriz diye düşünüyorum. İnanıyorum ki biz karşılıklı olarak birlikte yaşamayı başarabiliriz. Eşitlik haklarımıza, toprak bütünlüğümüze saygı göstererek bunu gerçekleştirebiliriz diye düşünüyorum. Son yılların tecrübesi bize gösterdi ki dış kaynaklı krizler artık bir istisna olmaktan çıktı ve bizim günümüzün artık alışılmış bir haline geldi.

Enerji krizi, pandemi gibi konuların gündeme geldiği bir ortamda iş birliği yapabileceğimiz alanların örneklerden sadece bazılarına işaret etmekte. Görüşmemiz çerçevesinde ikili ilişkilerimizi de ele alma fırsatı bulduk.

Bakanlar olarak üst düzey sorumluluk ve hesap verilebilirlik görevi üstlendik. Ülkelerimizin liderleri arasındaki görüşme zeminini hazırlayarak en üst düzeyde gereken mesajların verilmesi konusunda hazırlıkları yapma görevi aldık. Sayın Fidan ile ele almış olduğumuz yol haritası üç aşamadan oluşacak.

Kıbrıs konusu ile ilgili olarak bizim tezlerimiz, görüşmelerimiz biliniyor. Burada asıl kritik olan adım görüşmelerin bir an önce başlaması. Türkiye’nin Avrupa Birliği yönelimiyle ilgili olarak şunu söyleyebilirim ki Yunanistan uzun yıllardır Türkiye’nin Avrupa Birliği yönelimini desteklemekte tabii bunu yaparken de Türkiye’nin Avrupa Birliği kriterlerini yerine getirmesi koşuluyla bu desteği sağlamakta. Üyelikle ilgili müzakerelerin ilerlemesi için elimizden gelen katkıyı sağlamaya da hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.”  

Hibya Haber Ajansı

Bakan Fidan: “Yunanistan ile ilişkilerimizde yeni ve olumlu bir döneme girmiş bulunuyoruz”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!