G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO34,79
GBP40,73
BIST10.183,28
GR. ALTIN2.405,06
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Asya endekslerinde sert satışlar hakim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asya endekslerinde sert satışlar hakim / Haberin Peşinde Urfa

ABD’de dün açıklanan enflasyon verisinin tetiklediği hisse senedi piyasalarındaki satış dalgası devam ediyor; bu sabah Asya endekslerinde sert satışlar hakim.

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD’de dün açıklanan enflasyon verisinin tetiklediği hisse senedi piyasalarındaki satış dalgası devam ediyor; bu sabah Asya endekslerinde sert satışlar hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %2,60, Topix Endeksi %1,79 düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,91, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,36, Hong Kong Hang Seng Endeksi teknoloji hisselerindeki kayıpların etkisiyle %2,47 geriledi. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen enflasyon rakamlarının ardından güçlü yükselen Dolar Endeksi (DXY) ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki yüksek seyir korunuyor. DXY 109 puanın üzerinde 2002 yılından beri en yüksek seviyelerde seyretmekte; ABD 2 yıllıklarının faizi %3,80’lerin üzerinde 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeleri gördü. Dünkü TÜFE rakamlarının ardından bugün ABD’de geçen ayın ÜFE rakamları açıklanacak. Üretici enflasyonunda yıllık beklenti %9,8’den %8,9 ile yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine gerileme olacağı yönünde. Üretici fiyatları temmuzda önceki aya göre sürpriz bir şekilde %0,5 gerilemişti. Aylık düşüşün geçen ağustosta da sürmesi bekleniyor. Verinin, Fed Başkanı Powell’ın geçen haftaki açıklamalarının ardından piyasanın eylül Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı için 75bp faiz artırımı beklentisini önemli ölçüde etkilemeyeceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, bu sabah İngiltere’de açıklanan enflasyon verilerine göre manşet rakam ağustosta %9,9 ile beklentinin altında kalırken temmuz enflasyonuna göre gerileme oldu. Aylık bazda da %0,5 ile gerileme olduğunu ve beklentinin altında kaldığını görmekteyiz. Üretici tarafında da yıllık enflasyonun beklentinin altında geldiğini ve fiyatlarda aylık bazda gerileme olduğunu görmekteyiz. Ayrıca, bugün Euro Bölgesi’nde temmuz ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nde dün yaşanan sert satışın ardından teknik seviyeleri takip etmekteyiz. Kısa vadede 5 günlük AO (3.504) üzerinde kalıcı olunması durumunda yükseliş eğiliminin korunabileceğini düşünüyoruz. Düşüşün devamı halinde kısa vadeli yükselen trend desteği (3.370) ve 22 günlük AO (3.297) önemli destekler olarak izlenebilir. Sert düzeltmelere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel hisse endeksleri ABD enflasyon verisinin beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmesinin etkisiyle günü negatif bir görünümle tamamladı. Zira enflasyon rakamları, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) eylül ayı toplantısında agresif faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik beklentileri destekler nitelikte gerçekleşti. Avrupa hisse endeksleri genelinde %1’in üzerinde düşüş gerçekleşti. DAX Endeksi %1,59, CAC 40 Endeksi %1,39 ve FTSE 100 Endeksi %1,17 düştü. Nasdaq Bileşik Endeksi %5’ten fazla düşerek ABD hisse endekslerindeki satıcılı harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %4,32 ve Dow Jones Endeksi %3,94 düştü. EUR/USD paritesi %1,52’lik düşüşle 1 seviyesinin hemen altına gerilerken Dolar Endeksi yeniden 109,8 puana yükseldi. ABD’de tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) yıllık artış ağustos ayında %8,5’ten %8,3’e geriledi ancak %8,1’lik beklentilerin üzerinde kaldı. Ayrıca piyasa tarafından aylık TÜFE’de %0,1’lik düşüş beklenirken %0,1’lik artış gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,6 ve yıllık %6,3’lük artışla beklentileri aştı. Küresel risk iştahı üzerinde etkili olan enflasyon rakamları, Fed’in üçüncü defa 75bp’lik faiz artırımı yapma ihtimalini güçlendirdi. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi dün 4,8bp artarak yaklaşık son üç ayın en yüksek kapanışını (%3,41) yaptı. Öte yandan Dolar Endeksi’ndeki güçlenme kıymetli madenlere de yansıdı. Ons altın %1,3 değer kaybederek 1.702USD’ye geriledi. Brent petrol %1’e yakın düşüşle varil başına 93USD’ye geriledi. BIST 100 Endeksi gün ortasından itibaren etkili olan ve kapanışa doğru derinleşen satışların neticesinde dün %6,09 düştü. Endekse bağlı devre kesicinin çalışmasından sonra pay piyasasındaki işlemler kapanış seansıyla tamamlandı. Gösterge endeks düşüş oranı bakımından küresel hisse endekslerinden bir miktar negatif ayrıştı. Böylece Endeks, 3.500 puanın üzerinde iki gün kapanış yaptıktan sonra dün 3.426,88 puana geriledi. USD/TRY kuru yatay alıcılı seyrini korurken EUR/TRY kuru pariteden kaynaklı olarak %1,39 düştü. Gram altın ise 1.000 TL’nin hemen altında işlem gördü. TÜİK’in açıkladığı verilere göre temmuz ayı perakende satış hacmi önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2 arttı. Böylece perakende satışlarda yaklaşık son iki yılın en düşük artışı kaydedildi. Sanayi üretimi temmuzda yıllık %2,4 artmasına karşın bir önceki aya göre %6,2 düştü.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Asya endekslerinde sert satışlar hakim

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!