G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO34,76
GBP40,90
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.402,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Asgari ücretin 70 yıllık serüveni en’lerle dolu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asgari ücretin 70 yıllık serüveni en’lerle dolu / Haberin Peşinde Urfa

2022 yılı asgari ücreti için taraflar dün üçüncü kez buluştuğu masadan anlaşamayarak kalkarken, çalışma hayatının 1951’de tanıştığı asgari ücretin 70 yıllık tarihi, bir dizi ilkleri barındırıyor.

Milyonlarca çalışanın 2022 yılı için merakla beklediği yeni asgari ücrette sona yaklaşılırken 70 yıldır yürürlükte olan uygulama çeşitli ‘en’leri içeriyor. Her dönem milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret uygulamasının bazı öne çıkan detayları özetle şöyle.

BÖLGESEL ÜCRETLE BAŞLADI

Türkiye, asgari ücret kavramıyla ilk etapta takvimler 1951’i gösterdiğinde Demokrat Parti iktidarı döneminde ‘bölgesel düzeyde’ tanıştı. 1974 yılına kadar mahalli komisyonlar vasıtasıyla belirlenen asgari ücretler uygulandı.

KOMİSYON TEŞEKKÜL ETTİ

Lokal uygulamalar 1974’te ise işçi, işveren ve devleti aynı masada buluşturan Asgari Ücret Tespit Komisyonuna dönüştü. Pazarlıkları işçiler adına Türk-İş, işveren adına ise TİSK yürüttü.

GERİLİM DE VAR, OY BİRLİĞİ DE

Asgari ücret tespitinde geçmişte taraflar toplantıyı terk edecek kadar gerilse de komisyondan oy birliği ile de yeni ücretler tespit edildi. 2008, 2012 ve 2019 işçi, işveren ve hükümet yetkililerin oy birliği ile yeni asgari ücrette el sıkışması bunun son örnekleri.

Türkiye’nin yıllarca yaşadığı enflasyonist süreç asgari ücret tutarlarını da yansıdı. 1971’de Türkiye’yi kapsayan ilk asgari ücret bin 200 TL olarak belirlenirken, enflasyonun etkisiyle paradan 6 sıfır atılmadan önce Temmuz 2004 yılında 444 milyon 150 bin TL’ye çıktı. Paradan sıfır atılmasıyla birlikte Ocak 2005’te yeni ücret 488, 70 kuruş olarak kararlaştırıldı.

EN ÇOK KATILAN BAKAN

Komisyonda hükümeti Çalışma ve Sosyal Bakanları temsil ederken, bakan olarak en çok Faruk Çelik katıldı. Çelik, 6 kez komisyona başkanlık etti. Çelik’i eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarından 5 defa imzalayarak Murat Başesgioğlu takip etti.

DÖNEMİ DEĞİŞTİ

Asgari ücret tespit komisyonunun toplantı periyotlarında da zaman zaman değişikliğe gidildi. Komisyon bazı yıllar 6 aylık, genelde ise yıllık ücreti belirlemek üzere toplandı.

AK PARTİ DÖNEMİ REKORU

AK Parti’nin 19 yıllık iktidarında ise en yüksek artış Ocak 2004 toplantısında yaşandı. Bu yıl asgari ücret yüzde 34,11 düzeyinde arttı.

Asgari ücrette nen yüksek artış Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın başbakanlığını nyaptığı Refah-Yol iktidarı döneminde gerçekleşti.

EN YÜKSEK ARTIŞI REFAH-YOL VERDİ: %107

1974’den günümüze asgari ücret artışlarında enflasyona paralel olarak yüzde 106,98 gibi artışlar görüldü. Bu çerçevede en yüksek artış Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın başbakanlığını yaptığı Refah-Yol iktidarı döneminde yani 1997’de gerçekleşti.

asgari ücret,Demokrat Parti,Türk-İş,TİSK,AK Parti,Refahyol,Necmettin Erbakan


Asgari ücretin 70 yıllık serüveni en’lerle dolu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!