G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Apartman yönetimine karşı dava açılabilir mi? Kat mülkiyeti davaları hangi mahkemede görülür?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Apartman yönetimine karşı dava açılabilir mi? Kat mülkiyeti davaları hangi mahkemede görülür? / Haberin Peşinde Urfa

Kat mülkiyeti davaları, topluca yaşanan apartman ve sitelerde yönetimin görevini yerine getirmemesi ve ortak alanların başkaları tarafından kişiselleştirmesi üzerine açılan davalardır. Peki site yönetimine hangi mahkemede dava açılabilir? Kat mülkiyeti davası şartları nelerdir?

Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan taşınmaz mülkün, ortak alanlarını kat ve daire sahipleri istediği gibi girip çıkma, ortak alanın sahip olduğu özelliklerden yararlanabilme imkanına sahiptir. Bahçe, depo, teras vb gibi alanları bahsi geçen binada yaşayan tüm kişiler kullanabilir. Ancak bu mülkler söz konusu binada yaşayan herkesin ortak alanı olduğundan dolayı kimse istediği gibi kullanım kişiselleştiremez. Mülk sahiplerinden biri, diğer mülk sahiplerinin izni olmadan köklü değişiklikler yaparsa ve bu değişiklikler neticesinde diğer hane sahiplerinin kullanımına engel ise davaların açılması söz konusudur. 

  • İnşaatın bitmiş, yapının iskan belgesinin alınmış olması ilk gereklidir. Binalar için kat mülkiyeti alma işlemini müteahhitlerin yapması gerekiyor.

  • Mülk sahibi veya mülkün tüm maliklerinin imzasıyla bir dilekçe hazırlanmalı.

  • Söz konusu dilekçe ile kat mülkiyetli tapu başvurusu yapılabiliyor.

İnsanların topluca yaşadıkları apartman ve sitelerde düzenin sağlanması ve hizmetlerin sorunsuz karşılanması için yöneticiye ihtiyaç duyulur. Kat Mülkiyeti Kanunun 34. Maddesine göre 8 ve daha fazla daireye sahip konutlarda yönetim oluşturulması zorunluluğu yer alıyor. Seçilen yöneticinin görevlerini yerine getirmemesi durumunda yöneticiye ihtarname çekerek uyarı gönderilir. Görevlerin yerine getirilmemesi devam ediyorsa apartman ya da site yönetimine karşı dava açılabilir. 

Kat mülkiyeti davaları sadece mülk sahipleri tarafından açılabilen davalar değildir. Söz konusu binada ya da sitede yaşayan kiracılar da mağduriyet yaşıyorsa dava açma hakkı vardır. Kat mülkiyeti davaları taşınmazın bulunduğu il ve ilçenin bağlı bulunduğu sulh mahkemelerinde dava açılır. 

Kat mülkiyeti davasında davalı belirlenirken ya ortak mülkiyeti kendi malıymış gibi kullanan tarafa ya da yönetimin görevini kötüye kullanan yönetici olarak belirlenir. Davalı tarafın kim olduğu kesin olarak belirlendikten sonra dilekçe yazıp ilgili mahkemeye dilekçeyi sunduktan sonra dava süreci başlatılır. 

Eğer taşınmazın bağlı bulunmadığı şehirde dava açılırsa dava takipsizlikten düşer ve dava görülmez. Bunun için taşınmazın ilin bulunduğu sulh mahkemelerine başvurulmasına dikkat edilmelidir. 

kat mülkiyeti, kat mülkiyeti davası, site yönetimine dava nasıl açılır, YAŞAM Haberleri

Apartman yönetimine karşı dava açılabilir mi? Kat mülkiyeti davaları hangi mahkemede görülür?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!