G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Anne ve bebek birlikte mi uyumalı? Bebekler kaçıncı aya kadar annesiyle uyumalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anne ve bebek birlikte mi uyumalı? Bebekler kaçıncı aya kadar annesiyle uyumalı? / Haberin Peşinde Urfa

İlk defa anne-baba olan çiftlerin yeni doğan döneminde bebeklerini ilk zamanlarda nereye yatıracakları konusunda oldukça ikilemde kalırlar. Bebeğin annesiyle birlikte uyumasının mı daha doğru yoksa ayrı yatak ve odalarda uyutmanın mı doğru olduğunu sizlere araştırdık. Yeni doğan bebek nerede uyumalı?

İlk defa anne-baba olan çiftlerin yeni doğan döneminde bebeklerini ilk zamanlarda nereye yatıracakları konusunda oldukça ikilemde kalırlar. Bebeğin annesiyle birlikte uyumasının mı daha doğru yoksa ayrı yatak ve odalarda uyutmanın mı doğru olduğunu sizlere araştırdık. Yeni doğan bebek nerede uyumalı?

Doğum sonrasında evine taburcu olan anne ve babaların bebekleriyle beraber geçirecekleri ilk günün sonunda yeni doğanı tek başına bir beşiğe ya da yatağa yatırma fikri kulağa hoş gelmez. Diğer bir alternatif olarak da bebeğin yetişkinle beraber uyuması gece ani dönme ve hareketlerden dolayı oldukça tehlikeli görünüyor. Çiçeği burnunda taze annelerin birçoğu bebeklerinin ilk etapta yalnız uyumalarına izin vermiyor ancak yatağa alışmaları konusunda da ikilemde kalıyor. Eve yeni bir aile üyesinin gelmiş olmasıyla beraber her alışkanlık ve davranışlar ona göre şekilleniyor, düzenleniyor. Bebeklerin özellikle de ilk aylarında uyku düzenleri farklı olduğu için her an uyama riskleri vardır. Bu durumdan dolayı anne ve babalar, yeni doğan bebeğin nerede uyuyacağına karar verirler. Peki anne ve bebek birlikte mi uyumalı? Bebek ayrı bir odada ya da yatakta mı uyumalı? Bebekler kaçıncı aya kadar annesiyle uyumalı?

YENİ DOĞAN BEBEK NEREDE UYUMALI?

Yeni doğan bebeklerin uyku düzeni ile ilgili hemen hemen herkesin en yaygın olarak bildiği şey ilk aylarında sürekli uyumalarıdır. Uyuyarak büyüyen bebeklerde kaliteli ve verimli bir uyku düzeni için gerekli olan en önemli etken karanlık veya loş oda ışığıdır. Bu anlamda baktığımızda ebeveynlerin odasındaki ışık bebek uyurken bile içeri girip çıkma nedenleriyle devamlı açılabilir. Durum böyle olunca yeni doğanın daha ilk günden kendi odasında uyuması en doğrusu gibi görünüyor.

Fakat, emzirmeden dolayı annenin onu sürekli beslenmesi gerektiğini ve sürekli yanında olması gerektiğini göz önünde bulundurunca kafalar biraz daha karışabiliyor. Peki mantıklı olan hangisi: bebek anneyle mi uyumalı, kendi odası mı olmalı? İşte uzman görüşü cevabı…

ANNE İLE BEBEK BERABER Mİ UYUMALI?

Yeni doğan bebek ile annenin beraber uyumasını biraz açacak olursak bu durumu iki şekilde değerlendirebiliriz; aynı odada ya da aynı yatakta. Anne ile bebeğin uyurken ayı odayı paylaşması günümüzde sık uygulanan yöntemlerden biridir. Neredeyse her uzman bu yöntemin yanlış olmadığını savunur. Aynı odada uyumak bebeğin ve annenin yakın ilişki içinde olmasını sağlar.

Ancak, aynı odada yatmanın dışında anne ile bebeğin aynı yatağı paylaşmasının bebek için oldukça olumlu yönde artılarının olduğunu ileri süren çalışmalar da mevcuttur. O nedenle, anne ve bebeğin aynı yatağı paylaşmasının önemine ilişkin birkaç şey söylemek önemli olabilir. Anne ile bebek aynı yatakta yatacaksa baba kesinlikle o yatakta bulunmamalıdır, aksi takdirde bebeğin minik bedeni sıkışabilir.

 

ANNE İLE BEBEĞİN BİRLİKTE UYUMASININ BEBEĞE FAYDALARI:

-Anne ve bebeğin beraber yatması, yeni doğanın kendini güvende hissetmesine etki sağlar. Bebeğin annesine olan yakınlığı artar.

-Yeni doğan bebek geceleyin sık sık uyanacağı için annenin bebeğini kolaylıkla emzirip uykuya geçmesi sağlanır.

-Annenin gece de olsa sık sık bebeğini emzirmesi süt üretiminin korunmasına yardımcıdır. Dolayısıyla bebek kaliteli ve verimli bir anne sütü ile gelişimini tamamlar.

BEBEKLERİN YATAKLARI KAÇINCI YAŞTAN SONRA AYRILMALI?

Uzman görüşüne göre bebekleri 1 yaşından sonra yatağından ayırmak oldukça zordur.  1 yaşına gelmeden hemen önceki aylarda yavaş yavaş, anne-bebek arasındaki güven ilişkisini zedelemeden ufak adımlarla bebeğinizi kendi yatağına alıştırmalısınız. Bu sürecin 2-3 yaşına kadar uzatılması kesinlikle uygun görülmüyor. Bebek ne ne kadar erken ayrılırsa o kadar da hızlı özgüven ve bireysellik kazanıyor.   

ÇOCUKLAR YATAĞA NASIL ALIŞTIRILIR?

Uzmanlar, her ne kadar çocuklara kendi yataklarında yatmaları için belirli bir yaş sınırı koymasa da en uygun zamanının çocuğun duygusal anlamda olgunlaştığı dönemin olduğunu belirtiyor. Peki, bu dönemde çocuğunuzu kendi yatağınızdan nasıl ayırırsınız? İşte çocukları kendi yataklarına yatmayı alıştıran yöntemler…

1- YER YATAĞI YAPMA

Başlangıç için oda değil de yatakları ayırmak iyi bir fikir olabilir. Ufak bir yer yatağı ya da uyku tulumunu yatak odanızda belli bir köşeye sererek, çocuğunuzda ufak alıştırmalar yapabilirsiniz.

2- YENİ BİR ÇOCUK ODASI

Çocuğunuzun kendisini odasına ait ve özel hissetmesi için zevki doğrultusunda bir dekor düzenleyebilirsiniz. Alınacak olan eşyalar, mutlaka çocuğun onayından geçmelidir.

3- KARANLIK KORKUSUNA ÇÖZÜM

Çocuğunuzun sizinle birlikte yatmak istemesinin nedeni karanlıktan korkması ise ona özel küçük bir gece lambası satın alabilirsiniz. Gece uyurken kapısında aralık bırakarak, dilediği zaman çağırabileceğini izah etmelisiniz.

4- PİJAMA PARTİLERİ

Çocuğunuzu kendi yatağına alıştırdıktan sonra ödül olarak pijama partisi yapmasına izin verebilirsiniz.

bebek ne zamana kadar anne yanında yatmalı,bebek beşikte mi uyumalı

Anne ve bebek birlikte mi uyumalı? Bebekler kaçıncı aya kadar annesiyle uyumalı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!