G-CV0ZL47F6D
USD32,49
EURO34,82
GBP40,66
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.438,39
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ankara’da ‘Depremin Tarım ve Gıda Sistemine Etkileri Çalıştayı’ düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da ‘Depremin Tarım ve Gıda Sistemine Etkileri Çalıştayı’ düzenlendi / Haberin Peşinde Urfa

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle “Depremin Tarım ve Gıda Sistemine Etkileri Çalıştayı” düzenlendi. 

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle “Depremin Tarım ve Gıda Sistemine Etkileri Çalıştayı” düzenlendi. Toplam 3 oturumda tamamlanan çalıştayda alanında uzman isimler konuyla ilgili görüşlerini masaya yatırdı.

Afet olmadan önce tedbir alınmasına dikkat çeken ABB Başkanı Yavaş, konuşmasına şu sözlerle başladı:

“Deprem bölgesinde fiilen hemen hemen tüm alanları gezdik. Oralardaki ihtiyaçları da tespit ettik. Çalıştayın en önemli faydalarından birisi; biz genellikle ülke olarak afet olmadan tedbir almak yerine afetten sonra ‘Acil neler yapabiliriz’ deyip kurtarma faaliyetlerine girişiyoruz. Bunu da deprem afet faaliyeti olarak gösteriyoruz. Afet olmadan önce neler yapılabilir, tedbir alınabilir mi, bunlara bakmamız lazım. Bir de her afetten sonra bu çalışmalar yapılırken belli notların alınması gerekiyor.”

Kırsal kalkınma alanında deprem bölgesine ulaştırdıkları desteklerden de bahseden Yavaş, “Asıl ihtiyaçlarından bir tanesi Kahramanmaraş’ta hayvan çadırı oldu. Kırsalda yaşayanların istisnasız hemen hemen hepsi hayvan çadırı istedi. Konteyner kentler, çadır kentler kuruyoruz ama hayvancılık yapanların hiçbiri oralara gitmek istemedi. Çünkü yıkılan evinin yanında hayvanlarını korumak, onları sağ tutmak için uğraştılar. Bunlar da aynı şekilde not alınmalı… Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığımız ihtiyaç çoğaldıkça hemen hemen her yere köy köy götürüp silaj ve hayvan yemini dağıttı” dedi.

Sürdürülebilir tarım üzerine konuşmasını sürdüren Yavaş, “Deprem bölgesinde çiftçiler öncelikle hiçbir şey istemediler. Daha sonra talepleri değişti çünkü dünya devam ediyor. Devam eden dünyada kendilerinin bir şekilde ayakta kalması için üretimlerini sürdürmeleri gerekiyor ve bu nedenle tarımsal olarak gerek zirai gübre gerek bu tür destekleri de bizden talep etmeye başladılar. Kahramanmaraş’taki araziler tarıma çok uygun ve terk edilmemesi gereken yerler. Bu nedenle orada sürdürülebilir tarım için neler yapabiliriz konusunda çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Yavaş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bugünkü toplantımız depremin tarıma etkileri ama depremden, afetten önce alınması gereken tedbirler var. Seli gördük Şanlıurfa’da çünkü artık bu iklim krizinin karşısında kuraklık yaşadık kuraklığın arkasından orman yangınları veya aşırı seller. Yanlış kentleşme nedeniyle de şehir selleri de kaçınılmaz.  Orta Anadolu çölleşmeye tehlikesiyle karşı karşıya bir an evvel inşallah bu tedbirler alınır ve vah etmeden, eyvah demeden hiç olmazsa tedbirleri almış oluruz. Bu çalışmada o açıdan güzel bir örnek olacak ben bütün katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Sürdürülebilir tarımın yürümesi için elimizden gelen çalışmaları yapacağız.”

Hibya Haber Ajansı

Ankara’da ‘Depremin Tarım ve Gıda Sistemine Etkileri Çalıştayı’ düzenlendi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!