G-CV0ZL47F6D
USD32,23
EURO34,95
GBP41,12
BIST10.400,48
GR. ALTIN2.412,06
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Adet Sancısının Önüne Geçilebilir Mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadın Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Adet Sancısının Önüne Geçilebilir Mi? makalesine göz atın ve Kadın Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin

Dismenorenin (adet sancısı) nedenini saptamak ve buna göre tedavi planı çizmek önemlidir. Hastanın semptomları ve adet dönemlerini içeren tıbbi hikayesi alınır. Pelvik muayene yapılır. Laboratuvar testleri ve ultrason değerlendirmesi gerekebilir. Bazı olgularda tanı amaçlı laparoskopik cerrahi işlem uygulanabilir. Laparoskop, doktorun pelvik organları incelemesini sağlar. Bazen dismenore nedeni bulunabilirken, sıklıkla etken tanımlanamaz. Özellikle sekonder dismenorenin, miyom ve endometriozis gibi sebeplerinin gözle görülerek tanısının koyulmasını sağlar.

Tedavi: Dismenorenin tedavisi ağrıyı gidermeye yöneliktir, ilaçlar ve ağrıyı azaltan teknikleri içerir. Doktor tarafından kasları gevşeten hormonal tedavi veya ilaç tedavisi önerilebilirken bazı olgularda cerrahi işleme gerek duyulabilir.

İlaç tedavisi: Nonsteroid antienflamatuarlar olarak adlandırılan ilaçlar prostaglandin üretimini baskılar, krampların şiddeti azalır. Bu ilaçlar bulantı ve kusma gibi yakınmaları da önleyebilir. İbuprofen ve naproksen gibi nonsteroid antienflamatuar ilaçların çoğu reçetesiz alınabilir. Genellikle 1-2 gün almak yeterlidir ve beraberinde alkol almaktan kaçınılmalıdır.

Hormonal kontrasepsiyon: Doğum kontrol hapları gibi hormonal kontrasepsiyon yöntemleri ağrıyı azaltır. Bazı vakalarda hormonal rahim içi araçlar önerilebilir. Bu hormonlar rahimden üretilen prostaglandin düzeylerini azaltarak kasılmaları, kanamayı ve ağrıyı, ayrıca miyom ve endometriozis gelişimini azaltır. 

Cerrahi: Ağrıya neden olarak miyomlar saptandıysa, cerrahi olarak çıkarılması önerilebilir. Endometriozise bağlı ağrı ise; tedavisinde laparoskopi önerilebilir. Rahim dışında yer alan odaklar laparoskopi veya ameliyat ile yok edilebilir. Şiddetli olgularda rahim alınabilir, bu tedavi son seçenektir ve iyi değerlendirmek gerekir!

Diğer tedaviler: Bunlar ağrıyı hafifleten fakat önlemeyen tedavilerdir. Alternatif ya da tamamlayıcı olarak düşünülebilir; B vitamini ve magnezyum takviyesi, masaj, akupunktur, egzersiz, sıcak uygulama, düzenli uyku, meditasyon veya yoga uygulamaları.

Sonuç olarak: Menstrual periyod sırasında ağrı kadınlarda yaygın bir sorundur. Bu ağrıların çoğu hafiftir ve reçetesiz alınabilen ilaçlarla tedavi edilebilir. Bazen bu ağrılar çok şiddetli olabilir ve ek tedaviler gerekebilir. Eğer 2-3 günden daha uzun süren menstrual kramplar varsa doktora danışılmalı ve ayrıntılı incelenmelisiniz.

Adet Sancısının Önüne Geçilebilir Mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!